Испания "следи с безпокойство" случващото се в Еквадор, след като лидер на наркобанда избяга от затвора

  • 10 януари 2024 17:44

  • 3909
  • 1
Испания "следи с безпокойство" случващото се в Еквадор, след като лидер на наркобанда избяга от затвора
© Getty Images, архив

Испания "следи с безпокойство" ситуацията в Еквадор, който от няколко дни е обхванат от криза в областта на сигурността, белязана от бягството от затвора на наркотрафиканти и отвличането на полицаи, заяви днес испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Франс прес.

"Следим с очевидно безпокойство събитията, които се случиха в страната през последните дни", довели до смъртта на най-малко 10 души, каза Санчес пред испанските посланици, събрали се в Мадрид.

Испания "подкрепя демократичните институции", допълни Педро Санчес, като същевременно изрази "увереността си" в "предстоящото връщане към нормалността".

Въоръжени мъже нахлуха в еквадорска телевизия по време на живо излъчване

Вземане на заложници в излъчващо на живо телевизионно студио, отвличания на полицаи, зрелищно бягство от затвора на лидери на опасни банди, серия от бунтове: от няколко дни Еквадор е потопен във "вътрешен въоръжен конфликт", както определи ситуацията новият президент на страната Даниел Нобоа.

В понеделник беше обявено извънредно положение, а Нобоа, който при избирането си през октомври обеща да донесе "спокойствие" в страната, нареди "неутрализирането" на бандите, занимаващи се с трафик на наркотици.

Перу обяви извънредно положение на границата с Еквадор

Адолфо Масиас с прякор "Фито", лидер на "Лос Чонерос" (наркобанда, която според експерти наброява около 8000 души), избяга в неделя от затвора в Гуаякил. Вчера от затвора избяга и един от лидерите на друга мощна наркобанда - "Лос Лобос".

Еквадор, който някога е бил остров на спокойствието, сега е опустошаван от свързано с наркобандите насилие, предаде БТА.

Допреди няколко години повечето от тези престъпни групи бяха обикновени улични банди. Сега те са безскрупулни участници в търговията с наркотици, тъй като Еквадор се е утвърдил като основен пункт за износ на кокаин, произвеждан в съседните Перу и Колумбия.

Между 2018 г. и 2023 г. броят на уличните убийства в Еквадор се е увеличил с 800 процента. През 2023 г. са регистрирани 7800 убийства и са конфискувани 220 тона наркотици, посочва АФП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3909 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.10 | 19:46

1
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

Добави коментар

Водещи новини