Макрон почете паметта на архитекта на европейската интеграция Делор

  • 05 януари 2024 16:12

  • 648
  • 1
Макрон почете паметта на архитекта на европейската интеграция Делор
© Getty Images/Guliver

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на отдаде днес почит на покойния Жак Делор за приноса за едни от най-значимите стъпки в напредъка на европейската интеграция в качеството му на председател на ЕК, предаде Ройтерс. Макрон говори по време на прощалната церемония за Делор в мемориалния комплекс „Дом на инвалидите“ във френската столица Париж.

Пламенният радетел за европейската интеграция, както го нарича Ройтерс, почина на 27 декември на 98-годишна възраст. Той има три мандата като председател на Европейската комисия - повече от всеки друг, заемал поста - от януари 1985 г. до края на 1994 г.

По време на динамичното десетилетие на Делор начело на Комисията Европейският съюз завърши изграждането на своя интегриран единен пазар и постигна съгласие по въвеждането на единна валута и осъществяването на обща външна политика и обща политика по сигурността, посочва Ройтерс.

"Жак Делор преобрази нашия континент така, както малцина други са го правили", заяви Макрон в надгробното си слово, описвайки покойния като проницателен преговарящ, който се е стремял постоянно да гради мостове и да постига компромиси, за да тласне ЕС напред.

На прощалната церемония по отдаване на последна почит на Делор в Париж присъстваха настоящи и бивши европейски лидери. Ройтерс обръща внимание на факта,  че изненадващо за някои наблюдатели на прощалната церемония е присъствал унгарският министър-председател Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, който има обичая да критикува ЕС.

Европа се сбогува с Жак Делор

Наред с него на крака при химна на ЕС - "Одата на радостта" на Лудвиг ван Бетовен - станаха германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, настоящата председателка на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и управителката на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, отбелязва Ройтерс.

Смъртта на Делор настъпи едва половин година преди изборите за Европейски парламент, за които социологическите проучвания предвиждат успех на евроскептиците в контекста на видимото изтощение в ЕС от инфлационната криза и войната в Украйна.

Въпреки това духът на Делор е жив, каза Макрон в мемориалния комплекс "Дом на инвалидите" в Париж, където по традиция Франция отдава последна почит на значими фигури. "Той току-що ни предаде щафетата", заяви президентът на Франция.

Българският премиер акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С също отдаде днес последна почит на Делор. 

Премиерът Денков отдаде последна почит на Жак Делор

Последвайте канала на

Константин Тодоров
648 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...ДУХАМ на ЛЮЛЯКА,-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.01.05 | 16:37

1
бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педалбла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал бла жев е педал

Добави коментар

Водещи новини