Сирийци, афганистанци и иракчани масово придобиват белгийско гражданство

  • 22 декември 2023 15:40

  • 3336
  • 1
Сирийци, афганистанци и иракчани масово придобиват белгийско гражданство
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Белгия за миналата година се наблюдава ръст от 24 на сто в броя на хората, придобили белгийско гражданство, сравнено с 2021 г., съобщиха местни медии, като се позоваха данни от федералните служби по миграцията.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1674

В 75 на сто от случаите гражданство са придобили хора от държави извън ЕС. Най-често това са били мароканци (10 на сто), на второ място са сирийците, следвани от граждани на Ирак и Афганистан. Допълва се, че двукратно и невиждано досега увеличение се наблюдава при турските граждани, придобили белгийски паспорт.

ЕК предлага държавите в ЕС да са длъжни да връщат мигранти, когато създават заплаха за сигурността

При останалите 25 на сто на първо място са румънците, получили белгийско гражданство. На следващите места са съответно граждани на Полша, Италия и Нидерландия. За 2022 г. Белгия е дала гражданство на общо 48 482 чужденци.

Миграционните служби препоръчват на белгийските законодатели да променят правилата така, че неграмотните чужденци също да могат да получават гражданство. Засега правилата изискват кандидатите за белгийски паспорт да владеят писмено поне един от трите национални езика - френски, фламандски или немски, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3336 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.22 | 16:14

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини