Президентът на Чехия: Само Украйна и Русия може да говорят за умора от войната

  • 21 декември 2023 19:47

  • 1583
  • 9
Президентът на Чехия: Само Украйна и Русия може да говорят за умора от войната
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Европейските държави не трябва да повдигат въпроса за умора от войната, тъй като само воюващите страни имат право да правят това, заяви чешкият президент Петър Павел в интервю за в. "Монд", предаде Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13601

"Честно казано, само Украйна и Русия може да говорят за "умора". В нашите страни може да кажем, че сме свикнали с тази война, но това не е умора. Нашите градове не биват бомбардирани, нашите граждани не биват убивани. Единственото ни бреме в оказването на помощ на Украйна е да приемаме бежанци и да наблюдаваме известно намаляване на комфорта. Ние не изпитваме страдание", подчерта чешкият президент.

В същото време, според Павел, ако някои политици са "толкова безотговорни, че да използват инфлацията или повишаването на цените на енергията, за да настроят избирателите срещу помощта за Украйна, ще имаме проблеми в Европа".

"Трябва да имаме смелостта да кажем на нашите съграждани, че помощта за Украйна е в наш интерес", подчерта чешкият президент.

Блинкън: Няма усещане за умора по отношение на подкрепата за Украйна

В този контекст той изрази разочарованието си от факта, че преразглеждането на бюджета на ЕС с цел предоставяне на финансова помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро през следващите четири години е било блокирано поради позицията на Унгария.

"Ако смятаме, че войната в Украйна е зло срещу правния ред, че засяга основите на нашите общества, трябва да подкрепим страната, независимо дали ни харесва или не. Не от любов към украинците, а за да защитим нашия начин на живот. Ако позволим на Русия да победи, това ще създаде заплаха за нашата собствена сигурност, за нашето бъдеще", каза Павел.

Сред причините за бавната украинска контраофанзива Павел спомена, че често не е имало необходимото оборудване на склад; че европейските икономики и техните отбранителни индустрии работят в мирен режим, така че когато ЕС обеща един милион артилерийски снаряди, не бяха предприети стъпки за увеличаване на производството им. Освен това от съображения за сигурност държавите се стремяха да задържат някои най-съвременни технологии, за да не попаднат в ръцете на руснаците. В същото време, според президента на Чехия, е възможно да има причини от политическо естество, но той не влезе в детайли, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1583 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Nazi SS

2024.01.05 | 15:33

9
Руснаците губят воината а Иранците здраво закъсват със доставките за Русия, тъи като сега иранците трябва да водят воина със бунтовниците които нападат иранските градове ха ха ха.Сега и Иран ще потъне във кръв ха ха ха.
Ukraina55

2024.01.05 | 15:29

8
Единствената умора е при руската измет която се измори да води воина ие закъсала във лайната със насрани гащи и ревът руските жалки педали ха ха ха.
Беш до пиче

2023.12.22 | 10:03

7
С вие псевдо лидерите се уморихте да плямпате глупости

2023.12.22 | 00:20

6
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw
ne

2023.12.21 | 23:39

5
ceshki bokluk nali ne si mislish tce podlogite na kravarite ot usraina shte mogat da pobediat nai mogashtata iaderena darjava rusia
USSR

2023.12.21 | 22:11

4
"Русия демонстрира стабилен достъп до артилерийски боеприпаси. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг украинските войски изстрелват между 4000 и 7000 артилерийски снаряда дневно, в сравнение с 20 000 от руска страна. Докато доставките от Русия продължават, доставките за Украйна са в застой“, се казва в публикацията.
USSR

2023.12.21 | 22:06

3
Въоръжените сили на Украйна в хода на въоръжения конфликт с Русия търпят ежедневни загуби в личен състав, възлизащи на 800 души убити и ранени. Такива данни привежда в свой материал германският Focus. Според изчисленията на изданието, за да компенсира тези загуби, Украйна трябва да наема повече от 20 хиляди нови войници всеки месец.

2023.12.21 | 20:47

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Хахахаха

2023.12.21 | 20:19

1
То кат гледам в Прага университетчето никва война не е при вас. Ама както и да в укритие са важните.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини