Финландия отвори отново два гранични пункта с Русия за един месец

  • 14 декември 2023 09:12

  • 712
  • 1
Финландия отвори отново два гранични пункта с Русия за един месец
©
Слушай новината Слушай новината

Финландското правителство в полунощ срещу четвъртък (времето съвпада с българкото) възобнови работата на контролно-пропускателните пунктове Ваалимаа и Ниирала на границата с Русия за един месец. Това съобщиха от пресслужбата на финландското правителство.

На финландско-руската граница има общо осем контролно-пропускателни пункта, останалите шест ще бъдат затворени до 14 януари 2024 г. "Гранично-пропускателните пунктове ще останат затворени, с изключение на контролно-пропускателните пунктове Ваалимаа и Ниирала, които ще бъдат отворени за движение в четвъртък, 14 декември", съобщава пресслужбата. Това решение на правителството е в сила до 14 януари 2024 г., се уточнява в съобщението.

Молби от лица, търсещи международна закрила на сухопътната граница с Русия, ще се приемат на действащи ГКПП, допълват от МВР на страната.

Финландия ще отвори отново два гранични пункта с Русия

Както Мико Лехмус, представител на финландската гранична охрана, изясни на брифинг за пресата на 12 декември, Финландия реши да отвори именно тези гранично-пропускателни пунктове, тъй като те са най-удобни за хора, живеещи от двете страни на границата и периодично посещаващи роднините си . Освен това тези пунктове са най-подходящи за дипломатически и товарен транспорт, смята той.

Припомняме, че Финландия затвори цялата си граница с Русия на 28 ноември за пътници за две седмици в опит да спре необичайно големия поток от търсещи убежище оттам. Според правителството и неговите съюзници напливът е оркестриран от Москва, съобщава "Ройтерс".

На 22 ноември Финландия реши да затвори всичките си гранични пунктове с изключение на един за пътници от Русия.

Около 900 търсещи убежище от Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия, Йемен и др. са влезли във Финландия от Русия през ноември, което е увеличение спрямо по-малко от един на ден преди, според финландската гранична охрана.

Последвайте канала на

Калина Христова
712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.14 | 11:00

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини