Настроенията на инвеститорите в Германия неочаквано се подобряват през декември

  • 12 декември 2023 14:10

  • 637
  • 1
Настроенията на инвеститорите в Германия неочаквано се подобряват през декември
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Нагласите сред инвеститорите в Германия неочаквано се подобриха този месец, проправяйки път за надежди, че най-голямата икономика в Европа може да се стабилизира. Това предаде Блумбърг, позовавайки се на най-новото проучване на Центъра за европейски икономически изследвания Цет Е Ве (ZEW).

Индикаторът на Цет Е Ве, отчитащ настроенията сред германския бизнес, се повиши от 9,8 пункта през ноември до 12,8 пункта през декември, отбелязвайки пети пореден месец, в който нараства. Икономисти предвиждаха показателят да отслабне спрямо нивото си през ноември.

"Майкрософт" планира да удвои облачния си бизнес в Германия

Оценката за текущата ситуация също леко се подобри през декември до минус 77,1 пункта спрямо минус 79,8 пункта през предходния месец, предаде Ройтерс.

"Въпреки настоящата бюджетна криза, оценката на ситуацията и икономическите очаквания в Германия отново леко се повишиха“, посочи в изявление президентът на Цет Е Ве Ахим Вамбах. "За това допринася фактът, че делът на респондентите, които очакват Европейската централна банка да намали лихвите в средносрочен план, се е удвоил“, добавя той.

След като лихвите достигнаха рекордно високи равнища, Европейската централна банка вероятно е приключила с цикъла на лихвени повишения, като инвеститорите се фокусират кога ще започне цикъл на понижаване на лихвите.

Очаква се президентът на институцията Кристин Лагард да предостави насоки относно перспективата за намаляване на лихвите в изказване след заседание по паричната политика на ЕЦБ в четвъртък, 14 декември.

Последвайте канала на

Нора Виткова
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.12 | 16:48

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини