Йотова: Аз съм горда, че принадлежа на българския народ

  • 12 декември 2023 09:59

  • 815
  • 11
Йотова: Аз съм горда, че принадлежа на българския народ
©
Слушай новината Слушай новината

Мощна е силата на познанието и културата, особено в днешния свят на омраза, разделение, войни, те ни обединяват и чертаят пътя напред. Аз съм горда, че принадлежа на българския народ, роден от просветата и културата, които превърнаха България в духовна империя.

С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , приветства гостите на концерт-спектакъла на български изпълнители „Живот в розово“, който се състоя в Париж в централата на ЮНЕСКО – организацията на ООН за образование, наука и култура. Това съобщиха от прессекретариата на президентската институция. 

Спектакълът, посветен на 60 години от загубата на световноизвестната певица Едит Пиаф, бе част от честванията под патронажа на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , за 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. С концерта под патронажа на вицепрезидента, на вицепремиера и министъра на външните работи и на френската Национална комисия за ЮНЕСКО се отбелязаха и 40 години от вписването на първите четири български обекта в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и 20 години от приемането на Конвенцията за нематериално културно наследство.

В приветствието си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , определи като един от най-сериозните избори в демократичната история на България присъединяването ѝ към Международната организация на Франкофонията. „Горда съм, че България е първата славянска страна, която се присъедини към организацията и допринесе за разширяването на политическото и регионалното измерение на Франкофонията“, заяви вицепрезидентът. Тя подчерта своята убеденост в силата на франкофонската общност – пространство не само на общ език, а преди всичко на споделени идеи, на общи обществени и политически цели, на общи ценности като мир, демокрация, солидарност, защита на човешките права. „В размирния свят днес гласът на организацията и на всички, които споделяме тези ценности, трябва да се чува още по-силно“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова отива в Париж

По  думите ѝ франкофонската общност помага да се намерят съмишленици за смели идеи и каузи. „Най-важната кауза за мен е да изграждаме знаещи млади хора, личности с критичен поглед към света, отворени към различните култури. Именно културата, която формира нашата идентичност, е тази и която ни свързва най-силно. Затова избрахме да посветим този концерт на 60-годишнината от загубата на символа на Франция Едит Пиаф, да почетем врабчето с неземния глас, което принадлежи на целия свят“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. „Най-ценното съкровище, което ни остави Пиаф, е нейната житейска философия: „Не, не съжалявам за нищо“, отбеляза вицепрезидентът.

Йотова завърши приветствието си с думи на философа Цветан Тодоров, прекарал по-голямата част от живота си във Франция. „Вярвам в тая традиционна ценност, която е образованието“, казваше той. Силно послание, върху което си струва да се замислим, призова вицепрезидентът.

Спектакълът „Живот в розово“ – дело на Вера Шандел и Ангел Заберски трио под сценографията на Марияна Арсенова, беше приет с широко одобрение от публиката, сред която бяха и наследници на Едит Пиаф. Помощник генералният директор на ЮНЕСКО Антони Оеменг-Боама също отправи приветствие към присъстващите, посочиха още от прессекретариата на институцията.

В рамките на посещението на вицепрезидента в Париж са планирани разговори с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле и с Лоик Ерве – заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
815 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2023.12.12 | 13:33

11
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
БАЙ ХОЙ

2023.12.12 | 10:46

10
ДА. ГОРДА. СИ. НО. АЗ. ЗНАМ ЧЕ. ТИ. СИ. УМОПОМРАЧИТЕЛНА КОМУНИСТКА. И. ТИ. И ТВОЯТ. НАЧАЛНИК. С. РЪШИСТКАТА. РУБАШКА МИРОТВОРЕЦА. РАДЕВ ГЕНЕТИЧНО. БОЛНИ. СА. ТИЯ КОМУНИСТИ. В. АКЪЛА.
БАЙ ХОЙ

2023.12.12 | 10:46

9
ДА. ГОРДА. СИ. НО. АЗ. ЗНАМ ЧЕ. ТИ. СИ. УМОПОМРАЧИТЕЛНА КОМУНИСТКА. И. ТИ. И ТВОЯТ. НАЧАЛНИК. С. РЪШИСТКАТА. РУБАШКА МИРОТВОРЕЦА. РАДЕВ ГЕНЕТИЧНО. БОЛНИ. СА. ТИЯ КОМУНИСТИ. В. АКЪЛА.
БАЙ ХОЙ

2023.12.12 | 10:45

8
ДА. ГОРДА. СИ. НО. АЗ. ЗНАМ ЧЕ. ТИ. СИ. УМОПОМРАЧИТЕЛНА КОМУНИСТКА. И. ТИ. И ТВОЯТ. НАЧАЛНИК. С. РЪШИСТКАТА. РУБАШКА МИРОТВОРЕЦА. РАДЕВ ГЕНЕТИЧНО. БОЛНИ. СА. ТИЯ КОМУНИСТИ. В. АКЪЛА.
Иво

2023.12.12 | 10:27

4
Обаче българския народ се срамува, че ти си вицепрезидент на страната. Национална предателка си!!!!

2023.12.12 | 10:45

7
И БОЙКО БОРИСОВ СЪЩО

2023.12.12 | 10:44

6
НИКОЙ ДРУГ НАРОД НЕ Е ТОЛКОВА ЗАБЛУДЕН ЧЕ ДА ТЕ ИЗДИГНЕ ЗА ВИЦЕ НА ПРЕЗИДЕНТ

2023.12.12 | 10:14

2
САМО,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ГОРДИ С ВАС
ояла се свиня

2023.12.12 | 10:27

5
И за тази ояла се свинкя идва Коледа - близо е.
Нх

2023.12.12 | 10:19

3
Баща крадец Вижте гордата бкп българка Комунист равно на крадец

2023.12.12 | 10:12

1
iotova kak si gorda ot tiova glupavo balgarsko pleme koeto 35 godini izbira edni i sahti prestapnici

Добави коментар

Водещи новини