Инфлацията в Чехия отслабва през ноември

  • 11 декември 2023 18:12

  • 674
  • 2
Инфлацията в Чехия отслабва през ноември
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията в Чехия, която отразява динамиката на потребителските цени, е отслабнала до 7,3 на сто на годишна основа през ноември, след като през октомври беше отчетено, че се е повишила до 8,5 на сто. Това сочат данни от чешката национална статистика, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Икономисти очакваха инфлацията в страната да отслабне до 7,2 на сто през миналия месец.

Силният като цяло инфлационен натиск в Чехия през ноември до голяма степен е обусловен от повишаването на цените на комуналните услуги със 17 на сто на годишна основа. Поскъпването им обаче отслабва спрямо септември, когато e отчетено ниво от 19,6 на сто, посочва ДПА. 

Правителството в Чехия оцеля при вот на недоверие

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки са се повишили с 5,9 на сто през ноември при 3,7 на сто през предходния месец. Дрехите и обувките в Чехия са поскъпнали със 7,4 на сто на годишна основа. 

На месечна основа потребителските цени в Чехия през март са се повишили с 0,1 на сто спрямо предходния месец, а икономисти очакваха те да се увеличат с 0,4 на сто, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
674 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.11 | 22:35

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
бай гуй

2023.12.11 | 21:42

1
тъпотия все така скъпо си е!!!

Добави коментар

Водещи новини