Карнер за влизането на България и Румъния в Шенген: Сега на ход е Комисията

  • 11 декември 2023 13:29

  • 1460
  • 2
Карнер за влизането на България и Румъния в Шенген:  Сега на ход е Комисията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на австрийското вето срещу Румъния и България за разширяване на Шенген, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес в радиоинтервю по първа програма на ОРФ: "Сега на ход е Комисията".

Той каза, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген".

"Въпросът е, че се нуждаем от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", отбеляза министърът.

По-конкретно той поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница, подчерта той.

Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

САЩ убедили Австрия да склони за Шенген за Румъния и България

Искането за постоянен контрол по сухоземните граници беше обосновано от Карнер с "проблема с трафикантите на хора". При подадени над 50 000 молби за убежище в Австрия, през летищата в страната са влезли по малко 150 души.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.11 | 14:57

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.11 | 14:37

1
Този вид Австрийски Шенген НЕ НИ Е НУЖЕН.Искат да ни наводнят, без да облекчат бизнеса.Бойкот на АВСТРИЯ, ако имаме поне малко достойнство и самоуважение.

Добави коментар

Водещи новини