Бившият здравен министър на Румъния получи обвинение заради покупката на COVID ваксини

  • 08 декември 2023 17:00

  • 890
  • 0
Бившият здравен министър на Румъния получи обвинение заради покупката на COVID ваксини
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бившият румънски министър на здравеопазването Влад Войкулеску се яви днес в централата на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA), за да бъде запознат с повдигнатите му обвинения по дело за закупуване на ваксини срещу COVID-19 с щети, изчислявани на над един милиард евро, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Обвинения в злоупотреба със служебно положение в рамките на това дело са повдигнати на Влад Войкулеску, който бе министър на здравеопазването от декември 2020 г. до април 2021 г. като представител на сега опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния (USR) и на друг бивш министър на здравеопазването – Йоана Михаила, тогава от USR, а сега член на друга опозиционна формация – РЕПЕР на бившия премиер Дачиан Чолош. Бившият премиер от Национално-либералната партия Флорин Къцу пък е обвинен в съучастие в злоупотреба със служебно положение "с особено тежки последици".

Влад Войкулеску заяви днес, че делото за закупуването на ваксини срещу COVID-19, образувано от румънската антикорупционна прокуратура, е уникално за Европа. 

Обвиниха бивш румънски премиер в злоупотреба с покупка на ваксини срещу КОВИД-19

„Има излишък (от ваксини) в цяла Европа. Когато говорим за излишъка, трябва да се замислим какво би означавало Румъния да не поръча като цяла Европа или да поръча малко. Това щеше да означава много хора да нямат достъп до ваксина. Още веднъж, това не бе мое решение. Цялото това дело е уникално в Европа. Никъде няма прокурор, който да разследва подобно политическо решение. Политическите решения са своевременни, според спешните нужди в конкретния момент: спасяване на човешки живот и задействане на икономиката“, каза Войкулеску.

Бившият министър на здравеопазването подчерта, че не е подписвал никакъв договор за закупуване на ваксини. 

Националната дирекция за борба с корупцията обвинява Войкулеску в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици и в съучастие в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини