Великобритания обмисля да блокира по правен път всяко предоставяне на скулптурите на Партенона в Гърция

  • 28 ноември 2023 13:46

  • 399
  • 1
Великобритания обмисля да блокира по правен път всяко предоставяне на скулптурите на Партенона в Гърция
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В правителството на Великобритания са се обсъждали правни начини за блокиране на изнасянето на т.нар. Мрамори на Елгин, т.е. скулптурните групи от Партенона, които се съхраняват в Британския музей, съобщава „Скай Нюз“. Тези обсъждания се случват на фона на отменената среща на премиера на Великобритания Риши Сунак с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Лондон.

Двамата лидери трябваше да се срещнат тази сутрин, но снощи от премиерската резиденция на „Даунинг стрийт" 10 срещата беше отменена, без да е посочен причина за това, като на мястото на Сунак беше определен вицепремиерът Оливър Даудън.

„Скай Нюз“ пише, че в правителството на Великобритания се е обсъждал въпросът около скулптурите от Партенона, които Гърция настоява да ѝ бъдат върнати, и по-конкретно се е говорило за възпрепятстването на евентуално разрешение за износ, който според някои е необходим, за да бъдат изпратени музейните експонати в родината им, предаде БТА.

Преди време бившият министър на финансите и президент на Британския музей Джордж Озбърн лансира идеята за временно заемане на скулпторите. 

Гърция отрича да е близо до споразумение с Британския музей за фризовете на Партенона

Един от високопоставените представители на Консервативната партия определи плана на Озбърн като „мръсна сделка“, която прави позицията на бившия министър на финансите „несъстоятелна“, поради което „той трябва да си ходи“.

Според източници от британското правителство Риши Сунак няма да подкрепи никакви промени в действащите закони, които не позволяват мраморите да бъдат върнати окончателно на Гърция, като в добавка беше посочено, че той по-скоро не би подкрепил и споразумение за заем. 

Джордж Озбърн беше казал, че проучва възможностите за излагане на релефите в Гърция, като е възможно да се сключи сделка за заем, при която част от скулптурите да бъдат изпратени в Атина.

Твърде се обаче, че лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър подкрепя тези планове. 

„Файненшъл таймс“ съобщава, че Стармър, който представлява избирателния район, където се намира Британският музей, е трябвало да предаде на гръцкия премиер, че лейбъристите не биха променили закона по отношение на скулптурите по време на вчерашна среща в Лондон.

Законът за Британския музей от 1963 г. не позволява на институцията да предава предмети от колекцията си, освен при много ограничени обстоятелства.

„Ние се придържаме към съществуващия закон, но ако може да бъде договорена сделка за заем, която да е взаимно приемлива за Британския музей и гръцкото правителство, няма да застанем на пътя ѝ“, заяви за „Файненшъл таймс“ приближен на Стармър.

Мраморите на Елгин или скулптурите на Партенона са изнесени от Гърция от лорд Елгин през 19-и век, като част от тях е останала в Атина. 

В интервю за Би Би Си от тази неделя Кириакос Мицотакис посочи, че „отговорът е много ясен“ що се отнася до скулптурите и че те „наистина изглеждат по-добре в Музея на Акропола“. Той сравни разделянето на мраморите с "разрязване на Мона Лиза" и разполагането на едната половина от картината в Лувъра, а другата – в Британския музей.

Последвайте канала на

Калина Христова
399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.28 | 16:23

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини