Папата връща на Гърция фрагменти от скулптурите на Партенона

  • 16 декември 2022 18:42

  • 673
  • 1
Папата връща на Гърция фрагменти от скулптурите на Партенона
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март реши да върне на Гърция трите фрагмента от скулптури на Партенона, съхранявани от векове във Ватиканските музеи, предаде Асошиейтед прес.                  

Ватиканът определи жеста като "дарение" от страна на папата към Негово Блаженство Йероним II, православен християнски архиепископ на Атина и цяла Гърция - "конкретен знак за искреното му желание да следва икуменическия път на истината".

По този начин Ватиканът става поредната западна страна, която връща своите фрагменти от мраморите на Партенона, оставяйки Британския музей сред протакащите.

В изявлението се посочва, че Светият престол иска да е ясно, че не става въпрос за двустранно решение за връщане на мраморите от държавата Ватикан на Гърция, а по-скоро за религиозно вдъхновено дарение. Възможно е изявлението да е било формулирано, за да не се създаде прецедент, който да засегне други други безценни притежания във Ватиканските музеи.

Скулптурите представляват останки от 160-метров фриз, който опасва външните стени на храма Партенон на Акропола, посветен на богинята на мъдростта Атина. Голяма част от тях са загубени при обстрел през 17-и век. Половината от останалите произведения са премахнати в началото на 19-и век от британския дипломат лорд Елгин.

Папа Франциск с призив: Харчете по-малко на Коледа, изпратете спестеното на украинците

Гръцкото Министерство на културата и спорта благодари на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за решението, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на пресслужбата на ведомството. В него се посочва, че по молба на патриарх Вартоломей Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е взел решението да върне трите фрагмента от ценната колекция на Ватиканските музеи чрез гръцките църковни институции.

Британският музей наскоро обеща да не разглобява колекцията си, след като беше съобщено, че ръководителят на институцията е провел тайни разговори с министър-председателя на Гърция за връщането на скулптурите, известни още като Мраморите на Елгин.

Партенонът е построен в периода 447-432 г. пр.н.е. и се смята за върхово произведение на класическата архитектура. Фризът изобразява процесия в чест на Атина. Някои малки фрагменти от него, както и други скулптури от Партенона, се намират в различни европейски музеи, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
673 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.17 | 00:44

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини