Парламентарни избори в Нидерландия

  • 22 ноември 2023 07:04

  • 466
  • 1
Парламентарни избори в Нидерландия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Парламентарни избори в Нидерландия - около 13 милиона души имат право на глас. Те избират между 26 партии, като поне 17 от тях имат шанс за мандати в 150-местната Втора Камара на парламента.

Последните социологически проучвания показват, че 4 партии имат най-големи шансове да определят политическото бъдеще на Нидерландия. Водач на листата на Народната партия за свобода и демокрация на бившия премиер Марк Рюте е Дилан Йешилгьоз, която може да стане първата жена премиер на страната, предава БНТ.

Другите основни кандидати за поста са Франс Тимерманс - бившият заместник-председател на Европейската Комисия, наричан в Брюксел "климатичният папа". Тимерманс оглавява листата на лява коалиция между неговата Партия на труда и зелените. Според социологическите проучвания шанс да стане първи има и Герд Вилдерс - дългогодишният лидер на крайнодясната Партия на свободата, чиято риторика напоследък е доста по-умерена. Имиграцията, жизненият стандарт и климатичните промени бяха сред акцентите в кампанията.

ЕК е готова да организира нова проверка в България, свързана с Шенген

Изборите са важни и за България, защото Нидерландия все още не е решила дали ще подкрепи приемането на страната ни в Шенген.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сърбеца

2023.11.22 | 07:08

1
Говнаро-педерландия

Добави коментар

Водещи новини