Проектозакон в Румъния предвижда преизчисляване на пенсиите по нова формула

  • 20 ноември 2023 21:39

  • 1369
  • 2
Проектозакон в Румъния предвижда преизчисляване на пенсиите по нова формула
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Камарата на депутатите на румънския парламент одобри днес изготвения от правителството проектозакон за пенсиите, съобщава БТА.

Проектът беше приет със 199 гласа "за", 39 гласа "против" и 17 въздържали се.

Миналата седмица Сенатът одобри проекта, който предвижда преизчисляване по нова формула на пенсиите на над 4,7 милиона румънци.  Предвижда се също до 2035 г. постепенно да бъде изравнена възрастта за пенсиониране на мъжете и жените на 65 години.

Точката за членство на България и Румъния в Шенген е включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че преди гласуването комисията по труда в Камарата на депутатите е внесла няколко промени, включително уточнение, че пенсиите, които биха спаднали след преизчислението, ще останат на настоящото си ниво. Също така миньорите ще запазят и в бъдеще правото си да се пенсионират на 45 години.

Премиерът Марчел Чолаку благодари след гласуването на колегите си от Социалдемократическата партия (СДП), Национално-либералната партия (НЛП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и увери, че "това е един много добър закон".

Попитан от репортери дали съществуват необходимите 25 милиарда леи (еврото се разменя за 4,97 леи), необходими за увеличението на пенсиите, премиерът отговори, че ресурсите са налични.

"80 процента от пенсионерите получават под 8000 леи, 60 процента получават под 3000 леи. Румънската държава трябва да осигури този ресурс", посочи той.

По време на дебатите представители на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) заявиха, че законът е "лъжа", която управляващите използват с предизборна цел и който ще хвърли в хаос бюджета. 

"Този закон е лъжа от главата до петите, защото вие това сте свикнали да правите, да лъжете пенсионерите, които виждате само като маса, която да манипулирате с електорална цел", заяви депутатът от ССР Кристиан Зайдлер. По думите му новият проектозакон няма да премахне несправедливостите.

По-рано министърът на труда Симона Букура Опреску каза, че новият закон ще повиши пенсиите средно с 40 процента. "Може да има пенсии, които ще бъдат увеличени с 1 процент, може да има пенсии, които ще нараснат с 80 процента, но нашите сметки показват, че ще има средно увеличение на пенсиите с 40 процента", посочи тя миналата седмица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1369 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
група пенсионери/ не британски/

2023.11.21 | 05:55

2
Ще искаме политическо убежище от румънското посолство .

2023.11.21 | 00:41

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини