Точката за членство на България и Румъния в Шенген е включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи

  • 20 ноември 2023 16:53

  • 1661
  • 0
Точката за членство на България и Румъния в Шенген е включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е включено в предварителния дневен ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, съобщават телевизия Диджи 24 и новинарският сайт Хотнюз, позовавайки се на правителствени източници.

Те посочват, че решението да бъде запазена тази точка в дневния ред е свързано с дискусиите за деблокиране на австрийското вето, както и с изборите в края на ноември в Нидерландия, която се противопоставя на присъединяването на България.

Според предварителния дневен ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи една от точките, подлежащи на вот, е присъединяването на Румъния и България към Шенген. В забележка в дневния ред обаче се уточнява, че това е „възможна“ тема за дискусия. 

Правителствени източници посочват за Хотнюз, че темата е включена в дневния ред на съвета по искане на Румъния, а дискусиите са „напреднали" и се постига „напредък“. Сайтът определя като „изненада“ включването на този въпрос в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември и отбелязва, че това се случва, въпреки че Австрия продължава да повтаря, че не е променила позицията си.

Нидерландия иска мисия за установяване на факти у нас заради стремежа към Шенген

Изданието цитира евродепутата от опозиционния Съюз за спасение на Румъния Влад Георге, който отбелязва в публикация във Фейсбук, че дневният ред на съвета е почти същият като миналогодишния „на заседанието, на което ветото на Австрия ни остави на опашката на Европа за още една година“.

Това е последният влак за нашата страна, остава да видим дали целият натиск, оказан от Комисията, от Парламента, от всеки от нас, е проработил и дали Румъния ще бъде част от европейското пространство за свободно движение, както заслужава още от 2011 г., подчертава евродепутатът.

Решението да се постави темата за присъединяването на Румъния и България в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи идва в контекст, в който испанското председателство на ЕС, както и Европейската комисия многократно заявиха, че двете страни трябва да бъдат приети в Шенген, отбелязва БТА.

Неотдавна най-важните европейски политически групи - Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), поискаха с резолюции приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство. В публикация във Фейсбук румънският премиер Марчел Чолаку заяви преди две седмици, че „ще направи всичко, което е по силите му“, за да убеди настоящото правителство в Нидерландия, като и това в Австрия, в правото на Румъния да бъде в Шенген.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини