Ватикана потвърди забраната за католиците да стават масони

  • 15 ноември 2023 15:20

  • 454
  • 1
Ватикана потвърди забраната за католиците да стават масони
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Ватиканът потвърди забраната на католиците да стават масони, вековно тайно общество, на което Католическата църква отдавна гледа с враждебност и има приблизително глобално членство от до шест милиона.

"Активното членство в масонството от вярващ е забранено поради несъвместимостта между католическата доктрина и масонството", гласи писмо от доктриналната служба на Ватикана, публикувано от ватиканските медии днес. Отделът, известен като Дикастерията на доктрината на вярата, издаде своето становище с дата 13 ноември с подпис от папа Франциск, в отговор на епископ от Филипините, разтревожен от нарастващия брой масони в неговата страна.

Папа Франциск изрази надежда за мирно решение на кризата в Нигер

Същата служба каза миналата седмица, че транссексуалните хора могат да бъдат кръстени, да служат като кръстници и да действат като свидетели на католически сватби.

В писмото за масоните се цитира декларация от 1983 г., подписана от покойния папа Бенедикт XVI, по това време ръководител на доктрината на Ватикана, в която се посочва, че католиците "в масонските асоциации са в състояние на тежък грях и не могат да приемат Свето причастие".

Масонските ложи обикновено са само мъжки общества, свързани с тайнствени символи и ритуали. Те също така понякога са били свързвани с теории на конспирацията, относно влиянието им върху световните дела. Според Обединената велика ложа на Англия съвременното масонство "е една от най-старите социални и благотворителни организации в света", вкоренена в традициите на средновековните каменоделци.

Групата твърди, че има 180 000 членове мъже, както и две паралелни женски ложи в Англия с още 5000 членове. Глобалното членство на масонството е оценено на около шест милиона. Оттам изброяват съпруга на покойната кралица Елизабет принц Филип, бившия министър-председател Уинстън Чърчил, покойния актьор Питър Селърс, бившия футболен мениджър на Англия Алф Рамзи и авторите Ръдиард Киплинг и Артър Конан Дойл като известни масони от миналото.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.15 | 20:58

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини