Италия планира да събере 1 млрд. евро от недекларирани данъци за краткосрочни наеми

  • 30 октомври 2023 19:55

  • 1370
  • 2
Италия планира да събере 1 млрд. евро от недекларирани данъци за краткосрочни наеми
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Италия планира да вземе сериозни мерки срещу наемодателите, които не плащат данъци за краткосрочното отдаване под наем на апартаменти посредством платформи като "Еърбиенби" (Airbnb), заявиха днес политици, цитирани от Ройтерс. Тази стъпка може да увеличи данъчните постъпления с 1 милиард евро.

След среща на ключови фигури от коалицията във връзка с бюджета за 2024 г., управляващата партия "Форца Италия" обяви в комюнике, че Рим планира да въведе национален идентификационен код, който да бъде използван за краткосрочни наеми.

"Този код ще извади наяве приходите на тези, които дават под наем апартаменти, без да ги декларират и ще донесе повече пари в държавната хазна, намалявайки данъчния товар". Това заяви вицепремиерът и лидер на "Форца Италия" Антонио Таяни. 

"Еърбиенби" е критикувана заради това, че допринася за недостига на жилища на достъпни цени за жителите в някои от най-популярните туристически дестинации в света, приканвайки някои градове да затегнат регулациите. 

Таяни обяви също, че правителството планира да увеличи данъка за хора, които отдават под наем повече от един апартамент.

Италия е поискала от Лувъра да ѝ върне древни артефакти

Италианското законодателство позволява на собственици да отдават под наем апартаментите си и да плащат данък от 21 на сто върху постъпленията си.

Правителството на премиерката Джорджа Мелони обаче възнамерява да облага с данъци приходите от краткосрочен наем на допълнителни апартаменти на някои наемодатели с 26 на сто. 

Проектобюджетът, за който Ройтерс информира в събота, обаче показва, че ставка от 26 на сто ще се прилага за краткосрочен наем на повече от един апартамент във всеки данъчен период, включително и за първия апартамент.

Пресслужбата на Мелони обяви в отделно комюнике, че проектобюджетът ще бъде представен на парламента до края на деня. Очаква се процесът по одобрението да продължи до декември.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1370 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.31 | 00:57

2
Горещи момичета ви очакват на - - - - Meetme.pw

2023.10.31 | 00:20

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини