Туск: Полша може да получи през декември блокираните от ЕС средства

  • 26 октомври 2023 18:52

  • 869
  • 1
Туск: Полша може да получи през декември блокираните от ЕС средства
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви, че Полша може да получи блокираните от Брюксел европейски средства от плана за възстановяване "още през декември", предаде Франс прес.

Туск е кандидат за премиер на Полша на проевропейска трипартийна коалиция, която на парламентарните избори на 15 октомври спечели мнозинство в полския парламент.

"Аз съм кандидатът за премиер на опозицията и ако застана начело на правителство, много бързо ще вземем мерки, за да може първите плащания да бъдат направени още през декември", каза Туск пред полски журналисти в Брюксел.

Полша, която членува в Европейския съюз от 2004 г., неведнъж се конфронтира с Брюксел по време на управлението на националистическата партия "Право и справедливост", започнало през 2015 г.

На изборите на 15 октомври "Право и справедливост" загуби мнозинството си в парламента и сега разполага само със 194 депутати. Проевропейската опозиция, оглавявана от Туск, спечели 248 от общо 460 депутатски места.

Туск: Идвам в Брюксел с мисията да възстановя мястото на Полша в Европа и да укрепя ЕС

По време на предизборната си кампания Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, пое ангажимент да възстанови връзките с Брюксел, за да бъдат деблокирани 35 милиарда евро европейски средства от плана за възстановяване след ковид. Тези средства бяха замразени от Европейския съюз заради съдебни реформи на Варшава.

Туск се срещна вчера в Брюксел с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

Резултатите от парламентарните избори "ясно показаха на цяла Европа, че демокрацията, правовата държава, свободата на изразяването и европейското единство продължават да са наистина важни за нашите граждани", каза Туск, като изтъкна, че е горд от факта, че е "поляк и европеец", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.26 | 19:10

1
Ще, ще

Добави коментар

Водещи новини