Украйна и Полша заравят томахавката за украинското зърно

  • 03 октомври 2023 13:12

  • 1075
  • 2
Украйна и Полша заравят томахавката за украинското зърно
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Киев и Варшава се договориха да ускорят транзитния износ на украински зърнени култури през Полша за трети страни, съобщава "Франс прес".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12157

Това е първа стъпка в разрешаването на "зърнената война" между двете страни.

Тристранното споразумение между Полша, Украйна и Литва означава, че украинският износ на зърно - предназначен за пазарите в Африка и по-специално в Близкия изток - ще преминава директно през Полша, вместо първо да бъде проверяван на границата между Полша и Украйна.

"От утре зърнените култури, които преминават транзитно (към световните пазари) през Литва, ще бъдат подложени на проверки в литовско пристанище, а не на границата между Полша и Украйна", обяви полският министър на земеделието Роберт Телус.

След като руската инвазия попречи на Украйна да използва традиционните черноморски маршрути за износ на зърно за световните пазари, реколтата беше изпратена по суша през територията на Европейския съюз.

Поради проблеми с логистиката обаче зърното започна да се натрупва в съседните на Украйна страни от ЕС и да подбива местните цени.

Украйна въвежда механизъм за износ на селскостопански стоки за България и Румъния

Брюксел позволи на няколко страни, сред които и България, да наложат временно ембарго върху украинските зърнени култури. Когато обаче ЕК сложи край на тези ограничения, Полша, Унгария и Словакия удължиха забраната, което предизвика дипломатически спор между Киев и неговите съюзници.

Последвайте канала на

Калина Христова
1075 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.03 | 14:33

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg
Анонимен

2023.10.03 | 13:40

1
Можело да се намери решение.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини