Британският премиер призова за "международен подход" за гарантиране на безопасната употреба на изкуствения интелект

  • 26 октомври 2023 15:12

  • 696
  • 0
Британският премиер призова за "международен подход" за гарантиране на безопасната употреба на изкуствения интелект
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Британският премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, призова днес за "международен подход" за гарантиране на безопасната употреба на изкуствения интелект, предаде Франс прес.

Сунак отправи призива си преди срещата, посветена на този въпрос, която ще се проведе следващата седмица в Обединеното кралство. Британският лидер призова за "честност", когато става дума за сериозните рискове, които носи със себе си тази технология.

"Моята визия и нашата крайна цел е да работим за по-международен подход в сигурността, по силата на който да си сътрудничим с партньорите си, за да направим така, че безопасността на системите с изкуствен интелект да бъде гарантирана, преди да бъдат въведени в експлоатация", каза Сунак.

Премиерът увери, че опитът на Британския институт за безопасност на изкуствения интелект, чието създаване бе обявено днес, ще бъде споделян със света.

Британско училище нае два чат бота с изкуствен интелект, които да работят като "главен директор" и "ръководител на AI"

Срещата, посветена на безопасната употреба на изкуствения интелект, ще бъде проведена на 1 и 2 ноември в имението "Блечли парк", което в годините на Втората световна война е било използвано като военен обект, в който са работели британски разбивачи на кодове.

Сунак каза още, че ще се бори за приемането на "първата международна декларация за естеството" на "рисковете", които съпътстват употребата на изкуствения интелект, и че ще предложи да бъде създадена международна група от експерти, които да публикуват доклад, посветен на изкуствения интелект.

Освен това Сунак отбеляза, че Китай е бил поканен на срещата във Великобритания, тъй като не може да има "сериозна стратегия за изкуствения интелект, ако не бъдат включени всички големи световни сили" в този сектор.

В срещата за изкуствения интелект ще участва вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини