Взрив до израелското посолство в Кипър

  • 21 октомври 2023 14:04

  • 2075
  • 2
Взрив до израелското посолство в Кипър
© Twitter (X)
Слушай новината Слушай новината

Малка самоделна бомба избухна близо до израелското посолство в кипърската столица Никозия тази сутрин, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2246

Полицията задържа четирима мъже на възраст между 17 и 21 години, съобщи кипърското радио, като се позова на местните власти.

Импровизираното експлозивно устройство е било взривено на около 30 метра от входа на израелското посолство, уточнява БТА. Няма щети по сградата. Смята се, че четиримата задържани мъже са от Сирия.

Същевременно Израел призова гражданите си да напуснат незабавно Йордания и Египет, предаде Франс прес, като се позова на официално изявление.

Израелският Национален съвет за сигурност аргументира предупреждението с влошаването на ситуацията с антиизраелските протести. Той повиши степента на опасност в Йордания и Египет до максималната, четвърта степен, информира БТА.

Ракета е паднала върху православния храм „Свети Порфирий“ в град Газа

Такова предупреждение вече бе отправено за Турция. Степента на опасност в Мароко бе повишена до трета степен, което означава препоръка израелците да не посещават тази страна. Двама израелски туристи и местният им гид бяха убити от полицай в северния египетски град Александрия на 8 октомври - ден след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, отбелязва АФП.

ООН съобщи за 17 убити нейни служители в Газа от началото на войната между Израел и "Хамас"

Най-малко 17 служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци са били убити в ивицата Газа от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври, заяви днес ръководителят на структурата Филип Лазарини, цитиран от Франс прес.

"Досега е потвърдена смъртта на 17 наши колеги в тази брутална война. За съжаление реалният брой вероятно е по-висок", каза в изявление генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Лазарини обърна внимание, че някои от тези хора "са били убити вкъщи със семействата си, докато са спели".

Майор Дорон Спилман: Ударихме много стратегически цели в Газа и "Хамас" го усеща

"Подчертавам, че от избухването на войната на 7 октомври Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци предоставя редовно на всички страни в конфликта геолокацията на цялата си инфраструктура в ивицата Газа. Въпреки това досега бяха поразени най-малко 35 сгради, някои от директни удари", изрази недоволство Лазарини.

Той отбеляза, че "в ивицата Газа непрекъснатите въздушни удари и бомбардировки, съчетани със заповеди на израелските сили за евакуация, доведоха до разселването на един милион души и причиниха смъртта на твърде много цивилни", и призова за "спешно хуманитарно прекратяване на огъня", съобщава БТА.

Сградите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците бежанци в палестинската територия "вече са пренаселени", предупреди Лазарини. Той посочи, че там са намерили убежище 500 хиляди жители на анклава, който е с население от около 2,3 милиона души.

Френското разузнаване: Израел няма нищо общо с ракетния удар по болницата в Газа

"Още веднъж напомням на всички страни (в конфликта) тяхното законово и неподлежащо на обсъждане задължение да защитават живота на цивилните, където и да се намират и по всяко време, и да се въздържат от атаки срещу гражданска инфраструктура, включително училища, болници, места за поклонение и цивилни домове, включително на служители на" Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, призова накрая Лазарини.

"Аш Шабаб", новинарската агенция на "Хамас", междувременно съобщи, че най-малко 13 души са били убити днес при израелски въздушен удар по град Дейр ал Балах, в централната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Тези хора са загинали в една-единствена жилищна сграда, се казва в съобщението, което не е проверено по независим път.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2075 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.21 | 19:46

2
Искате ли дълъг и страстен секс за няколко часа, много спеpма, издръжливост, повишен тестостерон (лечение на простатит и плешивост) вече е възможно и безопасно на всяка възраст. Прочетете сами -----> mub.me/medik
Anilonimen

2023.10.21 | 14:22

1
Eto vi edin izvut, po celiya svqt imar rave skoro ako sveta se zamesi , vyv voina , da znaete Che ne ni e leshgna ranotata

Добави коментар

Водещи новини