ЕП прие резолюцията осъждаща нападението в село Банска

  • 19 октомври 2023 14:47

  • 756
  • 0
ЕП прие резолюцията осъждаща нападението в село Банска
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент одобри резолюцията, осъждаща нападението в Банска в Северно Косово на 24 септември, при което беше убит сержант Африм Бунджаку. В резолюцията нападението се счита за терористично и ще се търси отговорност от Сърбия, ако се докаже пряката връзка на Белград с това събитие, съобщи „Коха“, предаде БНР.

Текстът на резолюцията е съставен от няколко предложения на политическите групи в ЕП. В текста на резолюцията се споменават обстоятелствата, които са повлияли за нарастването на напрежението в северната част на Косово, като се започне от отстраняването на сърбите от институциите през ноември миналата година, бойкота на местните избори през април в северната част на страната, поставянето на барикади и нападенията срещу войници на КФОР. и журналисти в края на май и последното нападение в Банска.

В текста на проекторезолюцията нападението срещу косовската полиция в Банска е описано като "терористична атака", а Сърбия е критикувана за редица действия, като например, че не се е разграничила ясно от нападението, че е прославила членовете на въоръжената сръбска група, извършила нападението, и че е обявила ден на траур в Сърбия за тримата убити нападатели.

"Осъждаме по възможно най-категоричен начин страхливото терористично нападение срещу членове на косовската полиция от страна на добре организираните сръбски паравоенни формирования в Банска, в северната част на Косово", се казва в текста на документа, в която се отправя покана към всички страни членки на ЕС, които все още не са осъдили това нападение, да го направят.

С резолюцията на ЕП Косово и Сърбия се призовават да предприемат действия за намаляване на напрежението, да се въздържат от реторика или действия, които биха могли да увеличат напрежението, и да изяснят всички факти, свързани с нападението в Банска.

"Приканваме ЕС да подкрепи разследванията, провеждани от косовските власти, включително подкрепата на мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово ЕУЛЕКС, като подчертаваме значението на това извършителите на тези нападения да бъдат подведени под отговорност и да бъдат изправени пред съда незабавно. Властите на Косово се приканват да представят всички доказателства, свързани с инцидента, а от Сърбия се изисква да окаже пълно съдействие на разследванията и да изправи пред съда отговорните лица, които се намират в Сърбия, в съответствие със закона, включително чрез екстрадиране в Косово", се казва в текста. на проекторезолюцията.

Текстът на резолюцията също така приканва Европейската комисия и Съвета да предприемат мерки срещу правителството на Сърбия, ако разследванията докажат пряка връзка между държавата Сърбия и нападението в Баня или ако сръбските власти не проявят воля за пълно сътрудничество. в процеса на разследване.

"Съветът се приканва да одобри целенасочени ограничителни мерки, включително, но не само, замразяване на активи и забрана за пътуване за дестабилизиращите фактори в Северно Косово и лидерите на основните мрежи на организираната престъпност. В този контекст приканваме Съвета да последва примера на Съединените щати за установяване на целенасочени мерки срещу Милан Радойчич", се казва в текста.

С проекторезолюцията ЕП осъжда също така увеличаването на присъствието на сръбската армия в близост до границата с Косово и призовава Сърбия да се въздържа от подкрепа на терористични групировки в северната част на Косово в бъдеще.

Критикува се и онова, което се определя като остър подстрекателски език, използван в Сърбия по отношение на Косово и албанците, който според евродепутатите подклажда напрежение.

"Властите в Сърбия и медиите се приканват да се въздържат от езика на омразата към Косово и от разпространяването на лъжи за "етническо прочистване" или "погром" в Косово, за които няма доказателства", се казва в проекторезолюцията.

Чрез тази резолюция се отправя и покана за по-активна роля на ЕС в диалога за нормализиране на отношенията, така че Косово и Сърбия да изпълнят всички точки от Споразумението за нормализиране - постигнато по-рано през годината - стига да се изрази съжаление за подновяването на кампанията от страна на Сърбия за оттегляне на признаването на Косово и пречките пред членството на Косово в международни организации. От Косово се изисква да проведе диалог със сърбите в Косово и да организира възможно най-скоро нови местни избори в северната част на страната, населена с мнозинство от сърби.

В няколко точки от резолюцията се изразява съжаление за поведението на сръбските власти, начело с президента Александър Вучич, което според евродепутатите дестабилизира целия регион.

САЩ дариха седем дрона на Косово

С тази резолюция се иска също така да се премахнат наказателните мерки, които ЕС наложи на Косово заради напрежението в северната част на страната, което започна в края на май.

Последвайте канала на

Десислава Станева
756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини