САЩ дариха седем дрона на Косово

  • 11 октомври 2023 15:45

  • 866
  • 2
САЩ дариха седем дрона на Косово
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

САЩ дариха днес седем дрона на косовската полиция и на косовския полицейски инспекторат, които според американския посланик в Прищина Джефри Ховениер ще служат за наблюдение и тактически мисии, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

На церемонията по подписването на дарението в Прищина Ховениер каза още, че последната помощ от страна на САЩ към правоприлагащите органи в Косово „отразява дългосрочната им отдаденост (на САЩ) за развиването на косовската полиция“.

„Това е допълнително доказателство за доверието на САЩ към Косово по отношение на извършването на независими мисии в борбата срещу наркотиците и прилагането на закона“, допълни Ховениер.

Президентът на Косово: Сърбия трябва да оттегли военните си от границата

Американското дарение за косовската полиция идва близо три седмици след като тя стана обект на нападение от група въоръжени сърби в севернокосовското село Банска на 24 септември, пише Радио Свободна Европа.

При последвалата престрелка бяха убити един косовски полицай и трима въоръжени нападатели. „С оглед на степента на криминалните действия на организираните групи в региона, тези безпилотни летателни апарати ще бъдат жизненоважно средство за правоприлагащите органи в Косово да се борят с престъпната дейност по земя и въздух“, каза американският посланик в Прищина.

НАТО изпраща допълнително сили в Косово

Косовската полиция използва дронове, за да направи записи и да идентифицира организатора на нападението на 24 септември Милан Радойчич, който по-късно пое цялата отговорност за събитията в Банска, припомня медията.

Директорът на косовската полиция Газменд Ходжа каза, че полицията ще положи усилия да използва дроновете по най-добрия възможен начин, за да осигури възможно най-голяма безопасност за гражданите на цяло Косово. „Дарението ще повлияе положително на повишаването на способностите на полицията да се справя със ситуацията на терен, включително при наблюдение на границите на Косово, както и при други операции по разследване, които косовската полиция ще предприеме за в бъдеще“, каза Ходжа.

Сърбия отхвърли обвиненията на Косово, че стои зад атаката на 24 септември, която косовските власти наричат „опит за анексиране на Северно Косово“, отбелязва медията. 

Ситуацията в северно Косово е много опасна

Доскорошният заместник-председател на подкрепяната от Белград партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич беше арестуван в Сърбия на 3 октомври, където беше разпитван, а ден по-късно – освободен. На Радойчич е забранено да напуска Сърбия и да влиза в Косово. 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
866 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.11 | 20:24

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.11 | 15:50

1
Хайде подпалете и тук един пожар

Добави коментар

Водещи новини