Вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович: Продължава интересът към съвместните покупки на газ в ЕС

  • 06 октомври 2023 20:53

  • 874
  • 3
Вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович:  Продължава интересът към съвместните покупки на газ в ЕС
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Интересът на страните от Европейския съюз към съвместни покупки на газ продължава. В третия кръг от тръжни процедури доставчиците са подали оферти с общ обем 18,1 милиарда кубични метра газ, посочи в изявление изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Марос Шефчович, съобщи ДПА.

"Подобно на първия кръг, където общите количества достигнаха 18,7 млрд. куб. м, обемите в третия кръг от търгове представлява увеличение в сравнение с втория кръг, когато офертите си за доставка бяха 15,19 млрд. куб. м", се казва още в изявлението.

Рекордни количества газ бяха поискани по-рано от 39 европейски компании - общо 16,5 млрд. куб. м. Фирмите и доставчиците са се съгласили за 11,9 милиарда кубически метра, според ЕК.

Компаниите вече могат директно да договарят с доставчиците на газ. По този начин в първия кръг от търгове бяха договорени 10,9 млрд. куб. м, а във втория 12 млрд. куб. м газ.

ЕС предлага постоянна схема за съвместни покупки на газ

Членките на ЕС решиха да осъществяват съвместни покупки на газ, за да осигурят по-стабилни цени за компаниите и да попълнят газохранилищата си на фона на руската война в Украйна. Освен това тази стъпка има за цел да предотврати членките да наддават една срещу друга за доставки на газ.

"Като цяло Енергийната платформа на ЕС (за съвместно закупуване на газ – бел. р.) постига отлични резултати по отношение на съвкупното търсене и координирането на закупуването на природен газ", казва още Шефчович.

Европейските компании могат да регистрират необходимите им количества природен газ на Енергийната платформа на ЕС в кръговете за наддаване. Общото количество се търси на световните пазари,  след което международните доставчици на газ, с изключение на руските компании, са поканени да представят оферти за доставки за европейски клиенти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
874 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lissa

2023.10.07 | 01:38

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.06 | 23:52

2
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------>> mub.me/xalfa

2023.10.06 | 23:22

1
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!! НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ НАПОЛОВИНА ЗА 40 ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНОЦИД!!!СМЪРТ ЗА ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ! ДА СИ ВЗИМАТ ВОЕННИТЕ ОКУПАЦИОННИ БАЗИ И ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ РОДИНАТА НИ!!!

Добави коментар

Водещи новини