ЕС предлага постоянна схема за съвместни покупки на газ

  • 05 септември 2023 15:52

  • 1113
  • 1
ЕС предлага постоянна схема за съвместни покупки на газ
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия е предложила схемата на ЕС за съвместни покупки на газ да стане постоянна, след като търсенето надхвърли очакванията при първите търгове за неруски газ. Това се посочва в документ и бе потвърдено от високопоставени източници пред Ройтерс, предаде БТА.

ЕС стартира съвместно закупуване на газ тази година, след като Русия намали доставките на газ за Европа през 2022 г., което повиши цените на електроенергията на Стария континент до рекордни максимуми.

Макар че ЕС запълни оттогава с природен газ хранилищата си до над 90 на сто от капацитета им и пазарът е относително "мечи", Брюксел все още се опасява от битки за ресурси при непредвидено събитие в бъдеще като например взрива миналата година на "Северен поток", ключов руски газопровод до Германия. 

Временната схема трябваше да изтече през декември, но ЕК предлага тя да стане постоянна като част от по-мащабното преструктуриране на правилата на ЕС за газовия пазар.

Според предложението на ЕК, с което Ройтерс се е запознал, компаниите ще имат постоянната опция да купуват съвместно гориво.

Участието ще бъде доброволно, но, ако ЕС се сблъска с криза с доставките, съвместното купуване ще стане задължително, за да се избегне сблъсък между страните в ЕС за същите оскъдни количества синьо гориво.

Преговарящи от страните членки на ЕС и Европейския парламент, които трябва да одобрят новите правила на ЕС, ще обсъдят по-късно този месец предложението. Целта е законът да бъде приет до края на годината. 

Европейският внос на руски газ по тръбопроводи - основният начин, по който Москва изпращаше преди това газ за Европа, се понижи след руската инвазия в Украйна, а в същото време страните от ЕС се опитват да се откажат напълно от руския втечнен природен газ. Схемата за съвместно купуване изключва руския газ от търговете.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1113 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.05 | 16:18

1
ама тва ще е като с ваксините ли? айде стига вече с тия съвместни глупости!

Добави коментар

Водещи новини