Великобритания избра място за нова атомна централа

  • 03 октомври 2023 15:50

  • 1390
  • 1
Великобритания избра място за нова атомна централа
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Великобритания Риши Сунак обяви, че в близките месеци площадката на АЕЦ „Уилфа“ на остров Ангълси в Уелс ще бъде определена за една от предпочитаните места за нова атомна електроцентрала, предаде Би Би Си.

Той я нарече „фантастична площадка“, на която могат да бъдат разположени както малки модулни реактори, така и по-мощна инсталация. През миналата година правителството на Великобритания одобри Стратегия за енергийна сигурност, в която АЕЦ „Уилфа“ се споменава като един от обектите, където може да се реализират нови атомни проекти.

Британската икономика е нараснала повече от очакваното

На площадката на АЕЦ „Уилфа“ са работили два енергоблока с реактори Magnox, като първи спира работа през 2012 г., а втори през 2015 г.

През май Специалният парламентарен комитет по въпросите на Уелс призова правителството да демонстрира „по-конкретен ангажимент“ за строителство на нова атомна централа на площадката на АЕЦ „Уилфа“, добавяйки, че отказът на Hitachi през 2020 г. от проекта за строителството на централата се е отразило негативно на местната общност.
 

 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.03 | 23:51

1
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

Добави коментар

Водещи новини