Подробности за обвиняемите в шпионаж българи на Острова

  • 27 септември 2023 08:43

  • 1397
  • 6
Подробности за обвиняемите в шпионаж българи на Острова
© ВВС
Слушай новината Слушай новината

На 26 септември в Лондон започна делото срещу петимата българи в Англия, обвинени за шпионаж в полза на Русия. Макар то да продължи рекордно кратко и без подсъдимите да присъстват физически в съдебната зала, все пак станаха известни някои любопитни подробности за техните професионални занимания, а също и кой се предполага, че бил тяхна връзка с руските тайни служби.

Делото се очаква да бъде дълго и трудно за отразяване от медиите. Вчера адвокатката на Орлин Русев, който е сочен за основният двигател на тази група, поиска делото да бъде засекретено. Съдията веднага се обърна към журналистите и ги попита какво мислят те. Журналист от „Гардиън” излезе и каза, че общественият интерес ще пострада и журналистите във Великобритания са добре обучени как да излагат фактите, така че да не повлияят върху същността на процеса. Очаква се процесът да продължи до 2024 година, но при определени условия за медиите, предаде NOVA.

Сюжетът с отвличането, който се прокрадна в едно изречение на прокурорката, беше много коментиран. Журналистите се събраха и обсъдиха как да бъде съобщен, тъй като в процеса беше споменат витиевато – че са имали поръчка да наблюдават обекти, които евентуално могат да бъдат свързани с отвличане.

Прокрадна се и името на Ян Марсалек - един от хората, обвинени за най-голямата финансова измама в Германия. Твърди се, че той е бил връзката с руските служби. Самият той не е обвиняем по това дело и няма да бъде.  

Съдът на Острова остави в затвора петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия

Според обвинението основно 45-годишният Орлин Русев е ръководел цялата операция.

Вчера станаха ясни и повече подробности за двамата най-малко известни по случая. Единият е 31-годишният Стоян Иванов, който в миналото е бил състезател по смесени бойни изкуства. Второто име е на Ваня Габерова, която е ръководила салон за красота в Западен Лондон.

Петимата се включиха в заседанието от различни затвори. Двете жени са в един затвор, но останалите са на различни места в Англия. Русев е в затвор с особен режим.

За Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се знае, че са живеели на семейни начала. Те са и хората, които са участвали в изборния процес, били са членове на секционни комисии. Били са добре познати в българската общност, защото са правили и евтини курсови за българи за изучаване на английски.

Те ще бъдат обвинени и ще има паралелни дела за това, че са притежавали фалшиви документи за самоличност, а също и техника за фалшифициране на документи.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1397 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
байдън и този кучи син

2023.09.27 | 09:08

1
арестувайт е зеленски той е шпионина
Нжнж

2023.09.27 | 09:11

2
Авар,татар и циганка!!

2023.09.27 | 10:02

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами --------> welcome.to/biocom
Ватник от рашистан

2023.09.27 | 10:03

4
Тези продажни копелета ще гният в затвора. Тукашните московски ватници да му мислят!

2023.09.27 | 13:34

6
+++++++

2023.09.27 | 12:26

5
Българското правителство да ги доведе в България и да ги освободи.

Добави коментар

Водещи новини