Производството на манго в Италия расте на фона на затоплянето на климата

  • 27 септември 2023 07:08

  • 735
  • 1
Производството на манго в Италия расте на фона на затоплянето на климата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Отглеждането на манго в Италия става все по-разпространено, тъй като по-високите температури и перспективата за по-големи маржове на печалба карат все по-голям брой фермери да се откажат от традиционните култури в полза на екзотичните плодове, пише Ройтерс.

Сезонът на прибиране на реколтата започва, а площите с италианско манго обхващат 1200 хектара тази година, в сравнение с 500 хектара през 2019 г. и само 10 хектара през 2004 г., показват данни от земеделското лоби "Колдирети" (Coldiretti). "Производството на отгледани в Италия тропически плодове, стимулирано от изменението на климата, ще промени дълбоко потребителското поведение и инвестиционния избор на земеделските фирми през следващите години", посочва "Колдирети" в изявление.

Малки ферми за тропически плодове съществуват на остров Сицилия от десетилетия, но производството вече бързо се разширява и в други южни региони като Пулия и Калабрия. Франческо Биларди от Реджо Калабрия започва да засажда дървета манго, авокадо и маракуя през 2020 г. заедно с растенията анона, които обикновено растат в Месинския пролив. "Цитрусите са наша традиция, но някога бяха и иновация. За нас е нормално да запазим традициите си, като добавим малко иновации", казва Биларди, който управлява фермата заедно с двамата си братя.

Докато производството на манго, банани и авокадо се увеличава, традиционната и значително по-голяма реколта от грозде в Италия е застрашена тази година от лошо време и болести, като се очаква производството на вино да спадне с 12 на сто. Андреа Пасаниси, който отглежда авокадо и манго в продължение на 17 години по склоновете на вулкана Етна в Сицилия, предупреждава, че екстремното време е заплаха и за производителите на тропически плодове като него. "Истинският проблем с изменението на климата са непредсказуемите сезони", коментира той.

Икономическият координатор на "Колдирети" Лоренцо Бацана заявява, че екзотичните плодове са толкова уязвими към все по-честите бури, проливни дъждове и дълги периоди на суша, колкото и гроздето и цитрусите.

Тропическите продукти не са вълшебното решение, което позволява на фермерите да произвеждат без риск, предупреждава той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
735 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.27 | 10:07

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -====> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини