98% от хората в Европа дишат токсичен въздух - включително и в България

  • 20 септември 2023 14:34

  • 836
  • 2
98% от хората в Европа дишат токсичен въздух - включително и в България
© Novini.bg/ Canva

98% от европейците дишат токсичен въздух. Това показва проучване на изданието „Гардиън“, което определя откритията като „драматична здравна криза“.

Анализ на данни, събрани с най-модерните технологии – сателитни снимки и измервания на повече от 1400 наземни станции – разкриват катастрофалната картина на въздуха, който дишаме на стария континент. 98% от хората живеят в райони с изключително високо съдържание на фини прахови частици, като на места те надвишават допустимото според СЗО замърсяване в пъти.Най-тежко засегнатата държава в Европа е Северна Македония. Почти две трети от населението на страната живее в райони със замърсяване повече от четири пъти над нормата на СЗО за PM2,5. Четири района имат замърсяване шест пъти над нормата, като сред тях е и Скопие.

Замърсяването на въздуха убива ежегодно над 1200 деца в Европа

Въздухът на Източна Европа е значително по-замърсен от този в Западна. Изключение прави северната част на Италия, където е съсредоточена индустрията на ботуша.

Изданието е създало интерактивна карта, която показва в цяла Европа стойностите на фини прахови частици според нормите на СЗО.

Какво е PM2,5?

Това са фини прахови частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малко от това. Те са изключително опасни, тъй като при вдишване могат да преминат през тъканите и да навлязат в кръвоносната система, като по този начин оказват ефект върху почти всички органи в тялото.

PM2,5 са частици, които се произвеждат основно от горенето на изкопаеми горива.

Какво показват данните?

  • Почти всички жители на Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Полша, Словакия и Унгария дишат въздух със съдържание на фини прахови частици два пъти над нормата, определена от СЗО.
  • Повече от половината население на Северна Македония и Сърбия живеят с въздух, в който съдържанието на токсично замърсяване е четири пъти над нормата.
  • В Германия три четвърти от населението живее в райони с два пъти повече замърсяване на въздуха от нормата. В Испания тази цифра е 49%, а във Франция – 37%.
  • Близо 30 млн. европейци живеят в райони, където концентрацията на фини прахови частици е поне четири пъти над нормата.

На обратния полюс – в Швеция няма район, в който замърсяването да е повече от два пъти над нормата. Даже има райони и под тази норма.

Основните замърсители са добре познати – индустрия, трафик, отопление и земеделие.

Хората с белодробни заболявания и децата са сред най-застрашените от глобалното затопляне

Какви са данните за България?

Според интерактивната карта на „Гардиън“ цялата ни страна е под влиянието на изключително токсичен въздух.

Най-замърсени са зоните около София, Пертик, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Хасково Русе, Плевен и Бургас.

За нашата страна въздухът е най-чист в Копривщица, но въпреки това съдържанието на фини прахови частици там е малко над нормата на СЗО за безопасен въздух.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
836 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.20 | 15:05

2
Браво, много обичаме този въздух.

2023.09.20 | 14:54

1
На климатичен локдаул ли смърди?

Добави коментар

Водещи новини