Украински пилоти са преминали успешно през първа фаза на обучение да летят с "Грипен"

  • 14 септември 2023 21:15

  • 1247
  • 4
Украински пилоти са преминали успешно през първа фаза на обучение да летят с "Грипен"
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Първите тестови полети на украински пилоти на шведски изтребители "Грипен" са приключили, предаде Франс прес. Става дума за успешно приключено начално обучение на пилотите да летят с шведските машини, осигурено от шведското министерство на отбраната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13486

Швеция все още не е решила дали да даде на Украйна такива самолети, но не е и затворила вратата пред тази възможност.

"Първата фаза на обучение приключи и според отчета, който  получих от шведските въоръжени сили, тя е протекла добре", заяви за Франс прес шведският министър на отбраната Пол Йонсон.

Правителството на Швеция обяви през май в Киев, че ще покани украински пилоти и друг персонал от украинските въоръжени сили за първоначално обучение за  работа със самолетите "Грипен", произведени от компанията СААБ.

Първоначалният курс е включвал изпитателни полети със самите машини и в симулатор, както и информативни занятия. 

Украйна преговаря с Швеция за изтребители "Грипен"

"Този първи подход трябва да послужи за основа, за да се установи дали изпращането на Украйна на шведски самолети "Грипен" е възможно", заяви министърът.

От Лондон до Брюксел, преминавайки през Париж, украинският президент Володимир Зеленски настоява пред съюзниците си да доставят на Украйна модерни изтребители в борбата ѝ срещу Русия. Но това искане е сложно за изпълнение предвид по-специално нуждите за обучение на пилотите и допълнителен персонал.

В края на август Копенхаген и Хага обявиха, че ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, последвани от Норвегия. Тези машини ще бъдат пратени, когато пилотите бъдат подготвени.

САЩ също така обучават украински пилоти да работят с Ф-16.

Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че бъдещите доставки на изтребители от западните страни на Украйна само ще удължат конфликта, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1247 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ukraina55

2023.09.15 | 09:31

4
Самолетите Грипен са величествени самолети и много смартуносни които могат да разкажа жалката руската измет на парчета и да се изпикаят върхо руските трупове а руската измет само ще гледа със насрани гащи и страх ха ха ха.Руската измет ще гори.
Ukraina55

2023.09.15 | 09:30

3
Самолетите Грипен са величествени самолети и много смартуносни които могат да разкажа жалката руската измет на парчета и даде изпикаят върхо руските трупове а руската измет само ще гледа със насрани гащи и страх ха ха ха.Руската измет ще гори.
Lissa

2023.09.15 | 01:29

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.14 | 22:30

1
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-----> welcome.to/carcam

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини