Още половин година нулева ДДС ставка за стоки от първа необходимост в Кипър

  • 14 септември 2023 08:10

  • 722
  • 1
Още половин година нулева ДДС ставка за стоки от първа необходимост в Кипър
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Кипър с още 6 месеца бе удължено прилагането на нулева ставка на ДДС за стоки от първа необходимост и бе разширен списъкът им с включването на още два продукта за всекидневна употреба – захар и кафе, реши правителството. Инфлацията в страната през август е 2,6%, по данни на Статистическата служба.

Освобождаването от ДДС на основни хранителни и битови стоки е временна мярка за подкрепа на домакинствата, на фона на строги икономии и повишена инфлация, заяви финансовият миниXстър Макис Керавнос.

Решението за продължаването й бе взето, тъй като срокът на действие насегашната нулева ставка изтича на 31 октомври, каза той.

Мярката бе въведена в сила за първи път от 5 май.

С нея правителството премахна облагането с ДДС на 7 основни категории потребителски стоки. Това са хляб, мляко, яйца, бебешки храни, пелени за бебета и за възрастни, продукти за женската хигиена, предаде БНР.

70% от основните хранителни продукти в Кипър са поскъпнали

Захарта, която с новото решение влиза в този списък, е поскъпнала с над 28% през август спрямо същия месец миналата година, а кафето – с14%, съобщи Службата за защита на потребителите.

Инфлацията в Кипър през август е 2,6%, като цените на храните бележат 10% увеличение, показват статистическите данни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.14 | 10:06

1
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-----> welcome.to/carcam

Добави коментар

Водещи новини