Германия губи 206 милиарда евро заради киберпрестъпления през 2023 г., според проучване

  • 01 септември 2023 11:58

  • 747
  • 0
Германия губи 206 милиарда евро заради киберпрестъпления през 2023 г., според проучване
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кражбите на ИТ оборудване и данни, както и дигиталният и индустриалният шпионаж и саботаж ще струват на Германия 206 милиарда евро през настоящата година, посочва германската дигитална асоциация "Битком" (Bitcom), цитирана от Ройтерс.

За трета поредна година щетите надхвърлят 200 милиарда евро, сочи проучването на асоциацията, в което участват над 1000 компании.

"Германската икономика е привлекателна цел за престъпници и враждебни страни. Границите между организираната престъпност и държавно-контролираните играчи все повече се размива", казва президентът на "Битком" Ралф Винтергерст. По думите му голяма част от кибератаките идват от Русия и Китай, предаде БТА.

Близо три четвърти от включените в проучването компании посочват, че през последните 12 месеца са били обект на кибератаки. Това е спад спрямо предходната година, когато кибератаки са докладвали 84 на сто от интервюираните компании.

Германските власти разследват мащабна кражба на метални суровини

"Лекият спад на броя на атакуваните компании е положителен знак и показва, че защитните ни мерки дават ефект", казва Винтергерст.

За пръв път обаче повече от половината от компаниите посочват, че кибератаките застрашават съществуването им. Преди година това важеше за 45 на сто от интервюираните дружества, а преди две години - за едва 9 на сто.

Последвайте канала на

Калина Христова
747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини