Германското правителство прие план за облекчаване на правилата за смяна на пола

  • 23 август 2023 17:48

  • 1354
  • 2
Германското правителство прие план за облекчаване на правилата за смяна на пола
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германското правителство одобри законопроект за облекчаване на правилата за смяна на пола, който планира да внесе за гласуване в Бундестага, съобщава БТА. 

Управляващата в Германия лявоцентристка коалиция планира реформиране на съществуващата система, която е основана на закон за транссексуалните от 1980 г., който изисква лицата, желаещи да си сменят пола, първо да се подложат на медицински прегледи, а след това да преминат през продължителни и скъпи съдебни процедури.  

Новият законопроект предвижда транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да могат да променят данните за половата си принадлежност само с едно посещение в местно бюро по гражданската регистрация.

Учители ще информират родителите, ако децата им искат да си сменят пола

Предложените законови промени не поставят възрастово ограничение, въпреки че заявленията на деца под 14 г. ще трябва да бъдат подавани от родител или настойник.

Германската министърка по въпросите на семейството Лиза Паус определи досегашния закон за транссексуалните като дискриминационен. "Най-сетне слагаме край на това", отбеляза Паус.

Правосъдният министър Марко Бушман изрази увереност, че законът ще бъде приет от Бундестага. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1354 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.24 | 09:17

2
преди да приемат тези закони някои хора трябва да посетят психиатър и от там в психоотделение
Доко Doko

2023.08.23 | 19:06

1
Нашите гларуси ще видят зор със западняците. Току виж докато свалят мацката и пъхнат ръка отдолу са набарали нечии топки. Или по лошо-може и да ги опънат хахахах

Добави коментар

Водещи новини