Военно учение за предислокация провежда бойната група на НАТО в Румъния

  • 17 август 2023 15:18

  • 262
  • 0
Военно учение за предислокация провежда бойната група на НАТО в Румъния
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

250 френски, белгийски и люксембургски войници с 65 технически средства от бойната група на НАТО в Румъния заминаха тази сутрин от полигона Бабадаг в окръг Тулча към базата в Чинку в окръг Брашов. “Deployex” е част от военното учение за бързо разгръщане на войските и техниката на бойната група на НАТО, съобщава Аджерпрес.

“За нас това е добра възможност да работим заедно, в оперативна съвместимост и разбира се, заедно с румънската армия, която ни подкрепи на този полигон. Това е много интересна възможност за обучение по отношение на логистичните въпроси", заяви командирът на бойната група на НАТО полковник Филип Льо Дюк. 

Той обясни, че бойните средства могат да покрият пътя между Чинку и Бабадаг за по-малко от 12 часа и спомена, че полигонът в Тулча е избран, защото има няколко предимства.

„Първата причина е практическа. Това е най-отдалеченото място в източната част на страната. Втората причина е, че тук имаме полигон, където можем да стреляме, можем да контролираме способността си да поддържаме връзка с базата в Чинку. Близо сме до Украйна, но най-важното е, че можем да разположим сили по цялата източна граница на страната, от Констанца до Буковина“, каза още полковник Льо Дюк.

Той изрази съжалението си за евентуалния дискомфорт сред населението, създаден от военния конвой, отбелязва БТА.

Съвместно учение на Европейското командване на САЩ и сръбската армия се провежда в Сърбия

„Наясно сме, че това са големи превозни средства и могат да създадат страх у хората, но сме ескортирани от Военна полиция на Румъния и се движим максимално безопасно. Не трябва да се страхувате. Ние се грижим за населението и това е много важно за нас“, каза още командирът на бойната група на НАТО.

Учението ще приключи в петък (18 август), съобщават от Министерството на отбраната на Румъния.

„Бойната група на НАТО допринася за увеличаване на военното сътрудничество на Румъния с участващите страни – Франция, Холандия и Белгия (на ротационен принцип), както и с Люксембург и за консолидирането на сигурността на евроатлантическото пространство на Източния фланг. Сътрудничеството със стратегически партньори и наличието на национална територия на определени бойни структури допринася за повишаване на капацитета за отбрана и възпиране в контекста на войната в Украйна и кризата в Черноморския регион", се казва в съобщение на Миниреството на отбраната, изпратено до медиите. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини