Годишната инфлация във Франция се забави до минимум от повече от година през юли

  • 11 август 2023 12:51

  • 208
  • 2
Годишната инфлация във Франция се забави до минимум от повече от година през юли
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Нарастването на годишната инфлация във Франция се е забавило през юли до 4,3 на сто на фона на значителното поевтиняване на енергията и по-бавния темп на поскъпване на хранителните продукти и на промишлените стоки. Това сочат официалните данни на френската статистическа агенция "Инсее" (INSEE). 

Нарастването на потребителските цени се е забавило с 0,2 процентни пункта до 4,3 на сто през юли, спрямо 4,5 на сто, регистрирани през юни. Това е най-ниското равнище на показателя от повече от година.

Индексът на потребителските цени (CPI - ИПЦ) се е повишил с 0,1 на сто на месечна основа, след като нарасна с 0,2 на сто през юни.

Понижаването на инфлацията във Франция през миналия месец е отчетено на фона на спад в цените на енергийните продукти - с 3,7 на сто на годишна основа, което се дължи най-вече на рязкото забавяне при поскъпването на природния газ - до 4,5 на сто в сравнение с отчетения ръст с 22 на сто през предходния месец, посочва "Инсее".

Испанската инфлация се повиши до 2,3 на сто през юли, отговаряйки на прогнозите

Годишното поскъпване на храните отслабва до 12,7 на сто през юли, спрямо ръст с 13,7 на сто през юни, а на промишлените стоки - до 3,4 на сто при 4,2 на сто месец по-рано. Поскъпването на дрехите и обувките също се забавя от 5,3 на сто през юни до 3,4 на сто през юли, донякъде поради удължаване на сезона на летните разпродажби, посочва френската статистическа агенция. 

Междувременно отделни данни показаха, че броят на безработните във Франция, съгласно класификацията на Международната организация на труда (МОТ), се е увеличил с около 20 000 души - до 2,2 милиона през второто тримесечие на 2023 г., в сравнение с предходното тримесечие, информира "Инсее".

Нивото на безработица в страната се повишава с 0,1 процентни пункта до 7,2 на сто от икономически активното население, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веско

2023.08.11 | 15:39

2
Франция не се е забавила,от 1 август тока и газта поскъпнаха с 10% от там и всичко друго а септември ще има още...

2023.08.11 | 13:15

1
Инфлация е нарастване на цените, по-малка инфлация означава по-малко поскъпване върху вече поскъпналото. 0 инфлация е запазване на надумканите цени. Натрупаната инфлация за 3 години е над 260%.

Добави коментар

Водещи новини