Макрон ще посети острови в Южния Пасифик, за да защити френските интереси в района

  • 24 юли 2023 14:21

  • 308
  • 0
Макрон ще посети острови в Южния Пасифик, за да защити френските интереси в района
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на започва днес обиколка на острови в южната част на Тихия океан, за да защити френските интереси в регион, който се очертава като основно геополитическо полесражение за САЩ и Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пътуването на Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на до Нова Каледония, Вануату и Папуа Нова Гвинея се осъществява в момент, когато френските сили участват в мащабни, ръководени от САЩ и Австралия военни учения в района.

Франция, която има войски, свои граждани и ресурси в тихоокеанските си територии, иска да защити собствените си интереси и да демонстрира мощта си заедно със съмишленици, които се притесняват от нарастващата активност на Китай.

Макрон започва обиколката си днес от Нова Каледония. Там той ще се опита да възстанови доверието, след като поредица от референдуми за независимост демонстрира разногласието между коренното население на архипелага - канаките - и Париж относно начина на управление на богатите никелови находища. В момента в ход са преговори за нов статут за територията и институциите.

След Вануату последната и стратегически най-важна е спирката на Макрон в Папуа Нова Гвинея, където китайското влияние нараства и която през май подписа нов пакт за сътрудничество в областта на сигурността със САЩ. Най-многолюдната островна държава в Тихия океан води преговори за сключване на договор за сигурност с Австралия.

Канцеларията на Макрон съобщи, че в четвъртък той планира да посети френски патрулен кораб в района и да предложи проекти за инфраструктурата и партньорство за опазване на горите, като в същото време осигури работни места в Папуа Нова Гвинея, където френската компания "Тотал Енержи" ръководи проект за втечнен природен газ.

Макрон реорганизира правителството

Канцеларията на Макрон твърди, че пътуването няма за цел да наложи "антикитайска политика", а да насърчи регионалните сили да разширят партньорствата си извън Пекин и Вашингтон. Според анонимен сътрудник от президентството пътуването е необходимо заради "нови, по-интензивни заплахи" за сигурността, институциите и околната среда в региона.

Ерозията на крайбрежието и други последици от изменението на климата са на първо място в дневния ред от пътуването на Макрон в едни район, осеян с острови, застрашени от цунами и от опасността да изчезнат заради покачващите се води, смятат съветниците му.

Франция има непрекъснато присъствие в района от 19-и век насам заради колониалното си минало и непрекъснатия си контрол върху териториите, в които живеят 1,5 милиона нейни граждани и има около 7000 военнослужещи в Индо-Тихоокеанския регион.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини