Планинските спасители на Румъния обявили тревога заради метеорита, видян и у нас

  • 12 юли 2023 09:31

  • 4716
  • 0
Планинските спасители на Румъния обявили тревога заради метеорита, видян и у нас
© ПСС Румъния, фб

Планинската спасителна служба в окръзите Горж и Хунедоара в Югозападна Румъния бе вдигната по тревога снощи, след като на небето бе забелязан светещ обект, който изглеждал първоначално като самолет, изпитващ технически проблеми, предаде агенция Аджерпрес, като цитира информация, публикувана на страницата във Фейсбук на Планинска спасителна служба Румъния.

„Метеорит вдигна по тревога планинските спасителни служби в Хунедоара и Горж, след като в района Лупени-Урикани в небето бе забелязана силна светлина с пламък и тътен, която се движела с голяма скорост на юг, недалеч от хребета на планина Вълкан."

Планинските спасители, които са били на смяна в базите в Хунедоара и Горж, са обявили тревога, като първоначалното предположение е било, че става дума за самолет, изпитващ проблеми, се посочва в публикацията.

Метеорит? Ярка светлина и страшен тътен изплашиха цяла Северозападна България

Според същия източник първоначално ситуацията е била неясна, тъй като нямало обаждания на спешния телефон 112 във връзка със събитие и не е била обявена тревога за паднал самолет или такъв, който има проблеми.

Информацията и изображенията, получени по-късно, са позволили на планинските спасители да си дадат сметка, че става дума за метеорит, следващ траектория на юг-югоизток по линията Стънещ-Търгу Жиу-Търгу Кърбунещ, цитира БТА.

Информацията, която ще постъпи в следващите часове, ще ни потвърди дали той е паднал в Румъния и дали е имал скорост и височина, за да достигне в България или Сърбия, се посочва в публикацията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини