НАТО: Двете основни заплахи за сигурността са Русия и тероризмът

  • 07 юли 2023 15:27

  • 503
  • 1
НАТО: Двете основни заплахи за сигурността са Русия и тероризмът
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи днес Русия и тероризма като двете основни заплахи за сигурността. Той отбеляза, че тази година се очаква съюзниците да вложат в отбрана повече, отколкото са заделяли в последните десетилетия, предаде БТА.

По повод предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс следващата седмица той посочи, че се предвижда да бъде одобрено решение годишните разходи за отбрана на всеки от съюзниците да бъдат равни на поне два процента от БВП. Срещата ще изпрати ясното послание, че алиансът остава единен и руското нападение срещу Украйна ще бъде безплодно, заяви Столтенберг. На срещата ще очертаем виждане за бъдещето на Украйна, добави той.

Столтенберг уточни, че украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога ще участва в срещата за създаването на Съвет НАТО-Украйна. По неговите думи с това Киев ще получи правото на равнопоставени разговори със съюзниците и възможността да свиква спешни заседания.

Предвижда се държавните глави и правителствените ръководители на страните от алианса да одобрят многогодишна програма за подкрепа за постигането на пълна бойна съвместимост с украинските сили, както и да бъде потвърдено, че Украйна ще се присъедини към НАТО. Столтенберг изрази надежда, че срещата във Вилнюс между премиера на Швеция Улф Кристершон и президента на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва в навечерието на общото заседание на съюзниците ще открие пътя за приемането на скандинавската страна в алианса възможно най-скоро.

Ердоган: Очакваме Швеция да изпълни условията ни за присъединяване към НАТО

Генералният секретар отбеляза, че от началото на руското нахлуване в Украйна държавите от пакта са предоставили на Киев помощ за половин милиард евро. Той уточни, че засега данните не показват видимото разполагане на взривни устройства в Запорожката АЕЦ, но призова руските сили да се изтеглят оттам и да осигурят пълен достъп на международните наблюдатели.

Предвижда се на срещата да бъдат одобрени три регионални плана за отбрана, един от които засяга зоните на Черно и Средиземно море. Плановете включват поставянето на 300 хиляди бойци на НАТО в повишена готовност. Очаква се да бъдат приети решения за увеличаване на производството на боеприпаси.

Руската война в Украйна продължава, за 500 дни Москва донесе смърт и разрушение в сърцето на Европа, в опит да заличи Украйна и да раздели НАТО, заяви Столтенберг. Изправени сме пред жестока война, всеки ден има жертви. Най-добрият начин да се прекрати тази война е руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Русия да спрат нападенията над чужда страна. Най-важното е Русия да не спечели тази война, а Украйна да надделее, затова е необходима военна подкрепа за украинските войски и за постигането на справедлив мир, обобщи Столтенберг.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
worlok

2023.12.19 | 23:17

1
taka ili inahe voina trqbva i shte ima polovinata shte badat izgoreni severna i ujna amerika izobshto nqma da gi ima ostanalite shte se spasqvat koi kakto moje...

Добави коментар

Водещи новини