Орбан уверил Кристершон, че приемането на Швеция в НАТО няма да се отлага

  • 30 юни 2023 14:05

  • 922
  • 0
Орбан уверил Кристершон, че приемането на Швеция в НАТО няма да се отлага
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон каза днес, че унгарският му колега Виктор Орбан го е уверил, че няма да бави приемането на скандинавската страна в НАТО, предаде Ройтерс.

Миналата година след руската инвазия в Украйна Швеция поиска да се присъедини към военния съюз, но Турция и Унгария все още не са ратифицирали необходимите документи, за да може тя да бъде приета. Стокхолм се надява да стане член на НАТО по време на срещата на върха на 11 и 12 юли, но според информация, публикувана вчера, гласуването на членството на Швеция не присъства в графика на унгарския парламент за следващата седмица. По-рано тази седмица унгарски опозиционен политик каза, че по време на среща депутатите от управляващите партии са заявили, че не подкрепят гласуването да е в дневния ред за следващата седмица.

"Говорих с премиера Виктор Орбан вчера и той потвърди много ясно, че все още важи това, което ми каза и последния път", заяви днес Кристершон.

"Унгария няма да бави процеса по ратификация по никакъв начин", каза той пред репортери, но не уточни дали коментарите на Орбан означават, че гласуването може да се проведе преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Партията на Орбан иска ново отлагане на ратификациите на молбите на Швеция и Финландия за прием в НАТО

По отношение на международните протести тази седмица, които избухнаха, след като мъж изгори Корана пред джамия в Стокхолм, Кристершон каза, че "смята, че има много хора, които имат основание да се замислят. Разбира се, напълно неприемливо е хора да влизат незаконно в шведските посолства в други държави".

"Също така мисля, че в Швеция трябва да се вразумим. Това е сериозна ситуация в областта на политиката за сигурност и няма причина да обиждаме други хора", допълни шведският премиер.

Шведската полиция обвини мъжа, изгорил Корана, в подстрекателство срещу етническа или национална група. В интервю за вестник мъжът се описа като иракски бежанец, който иска да забрани свещената книга, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини