Орбан: ЕС се нуждае от Балканите повече, отколкото те от него

  • 22 юни 2023 13:51

  • 1334
  • 0
Орбан: ЕС се нуждае от Балканите повече, отколкото те от него
© getty images

Премиерът на Унгария Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, каза днес на съвместна пресконференция с председателката на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо в Сараево, че Европейският съюз се нуждае от Балканите и Унгария подкрепя членството на Босна, съобщи регионалната телевизия Ен1.

“Може би звучи странно, но ЕС се нуждае от Балканите и Босна и Херцеговина повече, отколкото те се нуждаят от ЕС. Каквото и да казва Брюксел, ние сме за скорошно членство на Босна в ЕС”, каза Орбан. 

Той подчерта, че Европа има нужда от промяна, от нови сътрудници и нова динамика, предава БТА. “Унгария уважава политическите планове на Босна и Херцеговина и се стреми към най-добри икономически отношения”, отбеляза още той.

Крищо подчерта, че Босна е благодарна на Унгария за подкрепата. “Благодарни сме на Унгария, която ни подкрепя по пътя ни. Искаме по европейския си път да имаме добро сътрудничество, да укрепваме отношенията си и се надявам, че това посещение ще допринесе за това”, посочи тя.

Босненското правителство одобри споразумение с ЕС за над 45 млн. евро

Двамата са разговаряли и за актуалната политическа ситуация, двустранните отношения, както и за приоритетите в дневния ред на двете държави.

Унгарският премиер ще се срещне днес и с членовете на председателството на Босна и Херцеговина, както и с премиера на Федерация Босна и Херцеговина (Мюсюлманско-хърватската федерация) Нермин Никшич. В Баня Лука Орбан ще се срещне с президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1334 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини