Продължава стачката на учителите в Румъния

  • 28 май 2023 16:46

  • 489
  • 0
Продължава стачката на учителите в Румъния
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общата стачка в образованието в Румъния продължава, тъй като след тридневна пауза в преговорите правителството не е предложило решение, което да удовлетвори исканията на протестиращите, заявиха днес Федерацията на свободните синдикати в образованието и Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет", предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес.

"Наблюдаваме как правителството чрез своя говорител предлага същите премии/ваучери, които служителите в образованието отхвърлиха миналата седмица", се посочва в съобщение, подписано от председателите на двете организации Мариус Нистор и Симион Ханческу. Те подчертават, че правителството не е изпълнило основното им искане, а именно да издаде извънредно постановление, с което да се гарантира, че в новия закон за заплащането заплатата на начинаещ учител ще бъде най-малкото равна на средната брутна заплата в страната.

На последните преговори с представителите на правителството на 25 май синдикатите поискаха увеличение на заплатите с 25 процента до влизането в сила на Законна за единното заплащане и издаването на извънредно постановление, което да гарантира, че заплатата на начинаещ учител ще бъде най-малкото равна на средната брутна заплата в страната, което би означавало средните заплати да се увеличат с 60 процента, отбелязва агенцията. Общата стачка на работещите в образованието започна на 22 май. За вторник е планиран нов голям протест в Букурещ. 

Над 20 000 учители ще стачкуват в Румъния във вторник

Същевременно служителите на националната железопътна компания Че Фе Ре (CFR) също заявиха, че утре ще излязат на протест и заплашиха с обща стачка в разгара на летния сезон, съобщава телевизия Диджи 24. Недоволни от заплатите и от факта, че държавата орязва от парите на компанията, стотици служители възнамеряват да се включат в протест пред министерството на транспорта утре. Те казват, че законът за железопътния персонал предвижда увеличение на заплатите от 1 юли, но до момента няма бюджет за това. В момента средната заплата в подразделението за пътнически транспорт на Че Фе Ре е близо 4200 леи (1657 лева), което според синдикалистите е твърде малко за настоящите нужди на хората.

Ако управляващите не отговорят на исканията им, ще последва друг протест на 26 юни и митинг пред сградата на правителство на 1 юли, като от тази дата съществува риск от започване на обща стачка, която може да остави влаковете блокирани на гарите в разгара на летния сезон, отбелязва телевизията. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини