Френски и британски издания коментират развитието на конфликта в Судан

  • 12 май 2023 09:53

  • 295
  • 0
Френски и британски издания коментират развитието на конфликта в Судан
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Враждуващите судански военни фракции сключиха принципно споразумение за спазване на хуманитарните правила, пише в заглавие в. "Монд".

След един месец на война враждуващите фракции обещаха да защитават цивилните и да гарантират доставките на хуманитарна помощ, без обаче в принципното споразумение да се споменава примирие или прекратяване на огъня, отбелязва френското издание.

Двата лагера в Судан подписаха снощи в Саудитска Арабия споразумение за създаване на хуманитарни коридори, през които блокирани цивилни да могат да напуснат зоните на бойни действия, и за пропускане на хуманитарна помощ.

Това принципно споразумение се съдържа в документ от четири страници, в който не се споменава нито примирие, нито прекратяване на огъня, след близо месец на боеве, при които над 750 бяха убити, 5000 бяха ранени и над 900 000 - принуден да напуснат домовете си, пише БТА.

След шестдневни преговори пратеници на суданската армия, предвождана от генерал Абдел Фатах Бурхан, и представители на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) на генерал Мохамед Хамдан Дагало подписаха тази „декларация от Джеда за защита на цивилните в Судан“.

Двата враждуващи лагера се обвиняват взаимно в убийството на цивилни. Aрмията уверява, че СБП, чиито бази са разпръснати в гъсто населените квартали на Хартум, използва цивилните като „жив щит“, а СБП осъждат въздушните удари на армията срещу столицата с повече от 5 милиона души население.

Вашингтон се надява, че подписването на споразумението ще създаде "импулс", който може да доведе до доставка на хуманитарна помощ, каза американски представител, пожелал анонимност. Армията и паравоенните формирования обаче „все още не са постигнали съгласие“, изтъкна той.

ООН и Африканският съюз разпространиха съвместно изявление, с което приветстват декларацията от Джеда и в което я определят като "важна първа стъпка за облекчаване на страдащите суданци".

Ситуацията остава най-напрегната в Дарфур, където през първото десетилетие на този век имаше война и където при неотдавнашни боеве бяха убити 450 души, съобщи ООН.

Преговорите в Джеда ще продължат, но според САЩ двете судански фракции "остават на диаметрално противоположни позиции", пише в заглавие в. "Гардиън".

Цитиран от британското издание американски представител, участващ в преговорите и поискал да остане анонимен, каза, че има предложение за обявяване на ново 10-дневно прекратяване на огъня, за което има надежди да доведе до преговори за дългосрочно спиране на боевете.

Най-малко 18 хуманитарни работници са били убити от началото на конфликта на 15 април.

Много агенции на ООН и неправителствени организации обявиха временно спиране на работата си в Хартум и Дарфур заради боевете. По-късно те възобновиха работата си в някои райони, но все още казват, че са обект на нападения.

Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че храна на стойност милиони долари е била разграбена в Хартум. 

Друг американски представител каза, че преговорите са били „много трудни“ и призна, че и двете страни може да имат скрити мотиви за приемане на някои точки от споразумението.

Дипломати и експерти се съмняват дали двете страни искат мир или са по-заинтересовани от победата.

Конфликтът избухна, след като Силите за бърза подкрепа, създадени и подготвени от бившия диктатор Омар Башир, отказаха да се интегрират в армията в съответствие с плановете за преход към гражданско управление, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини