В Австрия се забранява ползването на ТикТок от служебни телефони

  • 10 май 2023 16:30

  • 310
  • 0
В Австрия се забранява ползването на ТикТок от служебни телефони
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Държавните служители и федералните политици в Австрия ще трябва да изтрият приложението за споделяне на видеоклипове ТикТок от телефоните си, тъй като Виена се стреми да забрани на китайската компания достъпа до чувствителни данни, съобщи днес пред журналисти министърът на вътрешните работи Герхард Карнер преди седмичното заседание на министерския съвет.

За длъжностните лица и политиците на държавно и общинско ниво е издадена препоръка да спрат да използват приложението за служебни цели, заяви той, но добави, че политиците и длъжностните лица са свободни да продължат да използват приложението в личен план.

Карнер обоснова мярката със съответните препоръки на работна група, сформирана от представители на различни австрийски министерства. Решението е взето, за да се гарантира сигурността на информацията и данните.

Австралия ще забрани ТикТок на всички правителствени мобилни устройства

С този ход Австрия се присъединява към Австралия, Великобритания, САЩ, Канада, Нова Зеландия, както и към Европейската комисия, които в последните седмици издадоха подобни разпоредби.

ТикТок се управлява от китайската технологична компания Bytedance, която не е собственост на държавата. Критиците обаче посочват, че комунистическата партия и властите в Китай на теория могат да оказват влияние върху интернет компаниите и да получават достъп до техните данни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини