Гърция търси сред бежанците работници в сферата на туризма и селското стопанство

  • 06 май 2023 16:42

  • 629
  • 6
Гърция търси сред бежанците работници в сферата на туризма и селското стопанство
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Търсят се бежанци, за да запълнят свободните работни места в сферата на туризма и селското стопанство в Гърция. Това заяви председателката на неправителствената организация „Солидарност сега“ Мари Асвеста на форум в Солун, който има за цел да свърже работодатели и бежанци, съобщава в. „Катимерини“. Асвеста отбеляза, че често бежанците поемат тежка и трудна работа.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1562

„Туристическата индустрия е отворена към бежанците от самото начало. За разлика от минали години, когато се търсеше персонал от юни или от юли, сега се наемат работници още от април, защото има голям недостиг на работна ръка“, отбеляза председателката на неправителствената организация. Тя допълни, че много бежанци, които са работили в сферата на туризма, вече са натрупали опит и веднага си намират работа, цитирана от БТА.

Форумът, организиран от Върховния комисариат на ООН за бежанците и неправителствената организация „Солидарност сега“, привлече десетки бежанци, които имаха възможност да се срещнат с представители на 15 компании от различни сфери на дейност. Мнозина от присъстващите си тръгнаха от събитието с оферти за работа.

Нова трагедия с мигранти край бреговете на Гърция

Бежанци, които вече работят в Гърция, споделиха своя опит, а Върховният комисариат на ООН за бежанците представи онлайн платформа за връзка между работодатели и бежанци, търсещи работа. Платформата работи в сътрудничество с фондация „Католически служби за помощ“.

Освен в туризма, в Гърция има сериозен недостиг на работна ръка в земеделския сектор, както и в строителството. Бюрото по труда към неправителствената организация „Солидарност сега“ работи с фирми в сектора на хранително-вкусовата промишленост, консервната промишленост и строителството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
629 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.05.06 | 20:43

6
ГЪРЧУЛЯТА СА НАЙ-МЪРЗЕЛИВАТА И ТЪПА НАЦИЯ В ЕС , КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПЕДАЛИТЕ ОТ СЪЮЗА ДА И ОТРЕЖАТ КВИТАНЦИИТЕ.
Гого

2023.05.06 | 20:41

5
Ха ха от получовеци клошари работници !!!! Тия съвсем изперкаха !!!!

2023.05.06 | 16:49

1
Търси ама нещо не намира, хахахаха.

2023.05.06 | 20:02

4
Това е дискриминация, хората са стресирани и бягат от войни тея ша ги карат да работят, мръсни робовладелци.
Ха, ха, ха

2023.05.06 | 18:34

3
Все едно да вземете Еми- духача за трол и да чакате да ви свърши някаква работа!
shoni

2023.05.06 | 17:30

2
Ама те не са дошли да работят.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини