Нова трагедия с мигранти край бреговете на Гърция

  • 07 февруари 2023 11:36

  • 607
  • 2
Нова трагедия с мигранти край бреговете на Гърция
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Трима души се удавиха и повече от десет са в неизвестност при втори пореден инцидент с мигранти край Гърция тази седмица, предава Ройтерс.

Гръцката брегова охрана съобщи, че 19 души са били спасени при операция, започнала в ранните часове на деня, след като надуваема гумена лодка е била забелязана на скали по крайбрежието на остров Лесбос, близо до Турция.

Най-малко 10 души са били откарани в болница, съобщиха властите, като някои страдат от хипотермия, тъй като студеният фронт донесе минусови температури и сняг в много части на Гърция тази седмица.

Оцелелите казаха на властите, че на борда на лодката е имало около 41 души, когато е отплавала от турския бряг. Два кораба на бреговата охрана и хеликоптер помагаха в операцията по издирването при силни ветрове и лошо време, заявиха от бреговата охрана.

Гърция спряла 260 000 нелегални мигранти, арестувала 1500 трафиканти за 2022 г.

Държавната телевизия ERT съобщи, че мигрантите са от Сирия, Йемен и Сомалия, позовавайки се на разкази на оцелели.

Гърция отдавна е една от основните входни точки в Европейския съюз за бежанци и мигранти от Близкия изток, Африка и Азия. Повечето пристигат с надуваеми лодки от Турция, кратко, но опасно пътуване, по време на което са загинали хиляди.

Четирима мигранти, включително три деца, загинаха, след като лодката им потъна край остров Лерос в югоизточното Егейско море в неделя.

Последвайте канала на

Калина Христова
607 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
защо

2023.02.07 | 15:48

2
защо бягат от хамериканската демокрация дето им дойде на главите??? за един приятел питам
ха,ха,ха

2023.02.07 | 11:57

1
Гърците ги давят ,а тук емигрантите убиват полицай.

Добави коментар

Водещи новини