Гърция е втора по брой на безработни сред европейските държави

  • 04 май 2023 14:20

  • 365
  • 2
Гърция е втора по брой на безработни сред европейските държави
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Висока е безработицата в Гърция по данни на Националната статистическа служба Елстат. За месец март страната е втора по брой на безработни сред европейските държави, информира БНР.

От безработица най-силно засегнати са младите хора и жените, коментират от синдикатите.

Безработицата в ЕС през март 2023 г. е 6 на сто, а в еврозоната - 6,5 на сто

Общо 508 хиляди гърци не могат да си намерят работа в Гърция. Началото на туристическия сезон леко намали броя на безработните, но това е временна ангажираност, коментират в анкети младите хора. Много от тях се насочват за работа в други европейски страни, където заплащането и условията на труд са по-добри.

В същото време отново поради ниско заплащане и предлагане на работа на половин работен ден 9 от 10 работодатели не могат да си намерят достатъчно работна ръка. Липсват както специалисти, така и хора без квалификация, съобщават от Камарата на производителите.

Фермерите имат нужда от голям брой работници. Привличат хора дори от Тайланд. В туризма кризата за специалисти е голяма, въпреки повишеното заплащане, съобщават хотелиерите.

От април правителството увеличи минималната работна заплата на 780 евро. Специалистите напускат, защото в други страни получават повече пари и добри условия, коментират от синдикатите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
365 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тенев

2023.05.04 | 15:44

2
И затова пък и първо по качество и продължителност на живота! Дий воле, дий!
че

2023.05.04 | 14:34

1
че за какво да работят тия лентяи.

Добави коментар

Водещи новини