Френската полиция ще бди за реда и с дронове

  • 21 април 2023 11:56

  • 272
  • 0
Френската полиция ще бди за реда и с дронове
©
Слушай новината Слушай новината

Френската полиция вече има право да използва дронове, оборудвани с камери, за широк спектър от задачи, включително за наблюдение на тълпи от хора и осъществяване на граничен контрол, съобщава "Ройтерс".

Днес бе публикуван указ в тази връзка в Държавен вестник.

Този ход идва малко повече от година преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и в момент, когато съпротивата срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон предизвика масови протести, които ескалираха в насилие.

Указът позволява на полицията, митническите служби и армията да използват дронове за предотвратяване на атаки срещу хора или имущество, гарантиране на сигурността при събирания на обществени места, както и за поддържане или възстановяване на обществения ред, когато има вероятност тези събирания да предизвикат сериозни смущения.

Протестиращите във Франция нахлуха в сградата на "Юронекст"

Дроновете могат да се използват и за предотвратяване на терористични актове, регулиране на транспортния трафик, наблюдение на границите и спасяване на хора.

Указът уточнява и прилага на практика закона за сигурността, приет от парламента миналата година.

През март френският надзорен орган за защита на личните данни поиска да бъде публикувана подробна политика за използване на дроновете, включително относно информацията на обществеността, засегната от тяхната употреба.

Последвайте канала на

Калина Христова
272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини