Макрон: Сега не е време за преговори между Русия и Украйна

  • 10 април 2023 10:36

  • 1316
  • 8
Макрон: Сега не е време за преговори между Русия и Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

И Франция, и Китай смятат, че е твърде рано за мирни преговори във войната на Русия срещу Украйна, тъй като "днес времето е военно". Това заяви френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в интервю за Les Echos на 9 април.

"В момента тече военна фаза. Украинците се съпротивляват, а ние им помагаме. Сега не е време за преговори, дори и да ги подготвяме и дори ако трябва да създадем основа", каза той три дни след срещата си с китайския президент Си Дзинпин.

"Това е целта на този диалог с Китай: да се консолидират общите подходи. Един от тях е подкрепа за принципите на Устава на ООН. Второ - ясно напомняне относно ядрената сила, от Китай зависи да извлече последиците от факта, че президентът Путин разположи ядрени оръжия в Беларус няколко дни след като пое ангажимент да не го прави. Трето - много ясно напомняне за хуманитарното право и защитата на децата. И четвърто - желанието за постигане на траен мир чрез преговори", допълни Макрон пред Les Echos.

 "Отбелязвам, че президентът Си Дзинпин говори за европейската архитектура за сигурност. Но не може да има европейска архитектура за сигурност, докато в Европа има завладени държави или замразени конфликти. Така че виждате, че от всичко това се очертава една обща матрица. Приоритет ли е Украйна за китайската дипломация? Може би не.

Но този диалог дава възможност да се смекчат коментарите, които чухме, за някаква форма на самодоволство от страна на Китай по отношение на Русия", заяви френският държавен глава.

Макрон допълни, че негов приоритет е обединена Европа и смята, че е демонстрирал това по време на визитата си в Китай заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

Приключи визитата на Макрон в Китай

Той засегна и темата с Тайван: „Ние, европейците, трябва да се събудим. Наш приоритет е да не се адаптираме към дневния ред на останалите във всички региони по света“.

Според него Европа не трябва да се съобразява със САЩ и Китай и ако конфликтът между тях се разрасне, „няма да имаме нито времето, нито средствата да финансираме стратегическата си автономия и ще се превърнем във васали“.



 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1316 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ivaylo

2023.04.10 | 11:18

8
Но не може да има европейска архитектура за сигурност, докато в Европа има завладени държави или замразени конфликти Ами не може и да има такава за сметка на руснаците,които да са подложени на ограничаване на езика, обстрели и гонения балтун такъв, както и на обкръжаване на Русия с враждебни държави, които си мислят че могат да я изнудват и заплашват по всяко време, както и такива прегърнали нацистката идеология ,но криещи се зад демонкрацията.
Zahari

2023.04.10 | 11:15

7
Tova li ti dokladva Bajden ? Ce ne e vreme za pregovori ?A na Kosovo ste ima li pak vojna i tam njama pregovori ? Licemeri...

2023.04.10 | 11:07

6
Макароне, я кажи как изритаха уруспиичето с пътническо билетче към къщи.

2023.04.10 | 10:45

1
Значи викаш е време за война, щом не е за преговори, това ли е желанието на кравария.
ВСИЧКО ПОД НЕ БЕТО

2023.04.10 | 11:02

5
ТАКА ЗАПОВЯДАХ АС!

2023.04.10 | 11:00

4
естествено, нали с кака му ваксата питаха памперса какво да правят, преди да отидат до китай!
КОНФЛИКТА

2023.04.10 | 10:59

3
ЩЕ СЕ РАЗРАСНЕ. ДО БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ!

2023.04.10 | 10:47

2
Простак

Добави коментар

Водещи новини