Французите продължават с протестите срещу пенсионната реформа

  • 06 април 2023 06:50

  • 406
  • 3
Французите продължават с протестите срещу пенсионната реформа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В четвъртък Франция се готви за още един ден на протести и стачки, за да осъди пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, след като преговорите между правителството и синдикатите завършиха в задънена улица, припомня АФП.

Появиха се признаци, че продължаващото два месеца и половина протестно движение започва да губи инерция, а профсъюзите ще се надяват на масово присъствие в 11-ия ден на действия от януари насам.

Всички страни в конфликта очакват решението на Конституционния съвет на Франция, който има право да отмени част или дори цялото законодателство, на 14 април относно реформата.

Макрон, който в момента е извън страната на посещение в Китай, е изправен пред най-голямото предизвикателство за втория си мандат във връзка с водещата си реформа на пенсионната система, която включва увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

Протестите прераснаха в насилствени размирици, след като на 16 март министър-председателят Елизабет Борн се позова на спорна изпълнителна власт, за да прокара законопроекта през парламента без гласуване, пише news.bg.

Профсъюзите заявиха, че срещата с Борн в сряда не е довела до никакъв напредък, след като тя е отказала да обсъди връщането на минималната пенсионна възраст от 64 години.

"Ясно е, че е провал, когато министър-председателят дори не иска да допусне начин за тази дискусия", заяви Сирил Шабание, говорейки от името на осемте основни профсъюза в страната, след като те напуснаха едва час след началото на разговорите.

Това беше първата подобна среща между двете страни, откакто правителството представи спорния законопроект за пенсиите през януари.

Въпреки че отказа да отстъпи по този въпрос, Борн заяви, че няма да придвижи напред нито една друга трудова тема "без социалните партньори".

Френското правителство покани синдикатите на среща заради пенсионната реформа

Правителството твърди, че промените са необходими, за да се предотврати изпадането на пенсионната система в дефицит.

В останалата част на Европа хората се пенсионират предимно в края на 60-те си години, тъй като средната продължителност на живота се е увеличила.

Критиците твърдят, че пенсионната реформа е несправедлива за работниците на тежки професии, които започват кариерата си рано, както и за жените, които прекъсват професионалния си живот, за да отглеждат деца.

Протестите се засилиха, след като правителството използва специални правомощия, за да прокара законопроекта в парламента без гласуване, като общественото разочарование се превърна в по-широко настроение срещу президента Макрон.

Росица Валентинова
406 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.06 | 07:11

1
Мдааа а слугинажните ни натресени американски безродни медии не предават нищо оттам

2023.04.06 | 17:25

3
е как да предават, току виж някой вземе да се събуди и у нас от дълбокия сън!
Росен

2023.04.06 | 07:24

2
А Николета Лозанова и 11 г. И дъщеря не са ли участвали в протестите на хората в Париж . Нали са били там двете, него време за да празнуват рождения ден на дъщеря и!!

Добави коментар

Водещи новини