Шведската полиция задържа петима заподозрени в заговор за ислямистка атака

  • 04 април 2023 18:01

  • 696
  • 0
Шведската полиция задържа петима заподозрени в заговор за ислямистка атака
© Getty (архив)

Шведската полиция е задържала петима мъже по подозрения, че са замисляли да извършат терористични нападения след призивите за атаки, последвали протест в Стокхолм, свързан с изгаряне на Корана, предаде Ройтерс.

Изгарянето на копие на Корана в шведската столица от крайно десен активист през януари тази година предизвика възмущение в някои мюсюлмански страни и се превърна в пречка за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, след като Турция временно преустанови преговорите.

Шведски политик изгори екземпляр от Корана пред турското посолство в Стокхолм

Петимата мъже са били задържани при координирани обиски в три града в Швеция. Смята се, че заподозрените имат международни връзки с войнстващи ислямски екстремисти, съобщи в изявление полицейската служба за сигурност в страната, без да идентифицира заподозрените.

"Сегашният случай е един от няколкото инцидента, по които органите за сигурност работят след протестите, насочени срещу Швеция след придобилото широка известност изгаряне на Корана през януари", се казва в изявлението.

В отделно изявление шведската прокуратура съобщи, че до петък прокурор трябва да реши дали задържаните да останат в ареста.

След протеста шведската полиция е отказала да даде разрешение за няколко демонстрации, на които е трябвало също да бъде изгорен Коранът. Шведски съд обаче днес постанови, че подобни протести са защитени от конституцията на Швеция.

Турция заяви, че няма да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, докато изгарянето на Корана по време на протести продължава да бъде разрешавано в тази страна.

Полицейската служба за сигурност е звено, фокусирано върху заплахите за националната сигурност, контраразузнаването и защитата на високопоставени шведски фигури, отбелязва Ройтерс.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини